Kultúra

2016.08.28. 16:40

Dobrády Ákos dalszerző, énekes szereti a bort, de nem ért a borászathoz

Badacsonytomaj - A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagsága a közkedvelt énekessel, a TNT együttes tagjával, Dobrády Ákossal bővült a borlovagok és a közönség örömére. Ákos ez alkalommal adott interjút munkatársunknak.

Tóth B. Zsuzsa

- Tagja más lovagrendnek is?

- Ez az első ilyen felkérésem, nagyon megtisztelő. Óriási érzés a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjának, badacsonyi borlovagnak lenni.

- Milyen más szálakkal kötődik a városhoz?

- Győrben születtem, gyerekkoromban az északi parton fürödtünk. Egy barátom itteni nyaralójában minden nyáron megfordulok.

- Mennyire ismeri a borokat?

- Kajla fiatalként az édes borokat ittam, mára, így negyvenéves koromra ez változott. Lelkes borfogyasztó vagyok, de különösebben nem értek a borhoz. Ám vallom, hogy a jó ételek mellé jó bor dukál. Kedvencem nincs, de a szakértők tanácsaira odafigyelek. Nagyon ízlett a kéknyelű, amit az avatáson kóstoltam.

Dobrády Ákost borlovaggá avatták Badacsonyban. A neves énekes újra koncertezik a TNT-vel
Fotó: archív

- Egy éve kíváncsian várta, miként éli meg a 40. születésnapját. Nagy fordulópontot jelentett?

- Vízválasztó volt. Amikor az ember sokat elér az életében abból, amit megálmodott, akkor elérkezik egy ponthoz és felteszi a kérdést, hogy merre tovább. Rengeteg élmény ért pályafutásom alatt, minden álmom teljesült a zenekarral, amit elérhettünk. Egy új lemez talán már nem nagy kihívás, ezért újabb célokat tűztem ki.

- Miközben néhány éves szünet után a TNT együttes újra pörög.

- A zenekar 2005-ben befejezte aktív működését, nem készítünk azóta albumot, de már akkor tudtuk, hogy színpadra lépünk még. Kaptunk aranylemezt, dupla platinalemezt, sok elismerést, de soha nem adnám oda az élő fellépések élményeit egyikért sem. Nagy koncertjeink voltak azóta, és tavaly döntöttünk úgy, hogy egy újabb nagy buli helyett legyen inkább turné. A kétórás nagy koncertek sok előzetes munkát igényelnek, aztán pillanatok alatt eltelik az este. Ugyan a koncert mindig nagy energiabomba, de utána kiürül az ember, elvonási tünetei lesznek. A turnén viszont többször átélhetjük ezt. Rengeteg koncertet adtunk tavaly, de sok helyre nem tudtunk eljutni, ezért folytatjuk. Újra virágkorát éli a zenekar, amit letettünk a TNT-vel, arra még mindig kíváncsi a közönség.

 

- Közben szünetet tartott, kivett egy kis szabadságot.

- Az elmúlt négy évben kipihentem a korábbi húsz évet, amikor folyamatosan autóban éltünk és koncerteztünk. Az egész fiatalságom így telt, az ünnepeken sem tudtam ott lenni a családommal, barátaimmal. Ez nem baj, mert egy előadóra mikor lenne nagyobb szükség, ha nem ezeken a jeles napokon, de kellett már a szünet.

- Annak ideje alatt több hónapon át Rómában élt.

- Rutinszerű életemből nagyon vágytam kiszakadni. Kell ez egy kreatív, alkotó embernek. Nyolc hónapot éltem Rómában, naponta nyelviskolába jártam, elképedtem az ottani szellemen. Azon, hogy ott úgy érzed, a kezedben van a város, bárhova lépsz, a történelem vesz körül. A Colosseum mellett laktam, lejártam kávézni, egy kicsit megismertem az olasz kultúrát, az ottani embereket. Az olaszok tudnak és szeretnek élni, úgy vannak vele, hogy bármi történt, holnap újra felkel a nap. Az életszemléletük példaértékű számomra, az élményeket később dalszerző vénámból visszacsöpögtetem a dalokba.

- Van már hozadéka?

- Producerekkel, énekesekkel teremtettem kapcsolatokat, ezeknek az olasz mentalitást is ismerve idő kell, hogy beérjenek. Kialakulóban van egy magyar-olasz duett dal is Malika Ayane énekesnővel.

- A közönség imádta a Szekeres Adriennel, Emíliával énekelt duettjeit.

- Várják tőlem ezeket. A vegyes nyelvű duettekben, mint az Emíliával énekelt dalban, egy kis egzotikum van. Az olasz nyelv ráadásul dallamos, remélem, jó fogadtatásra talál majd a dal.

- Ami bizonyára romantikus lesz, ahogy ön is az.

- Igen, különben nem lenne hiteles ebben a műfajban az ember, nem működne ez másképp.

- Az új munkája a gyermekek szeretetéről árul-
kodik.

- Megtaláltam az új kihívásokat egy televíziós gyerekprodukcióban. Szeretem a gyerekeket, arra vágytam, hogy egy értelmes műsort hozzak létre, olyat, amely ismeretterjesztő, tartalmas.

- Ennyi munka mellett jut ideje sportra, ami gyermekkorában is fontos volt az ön számára?

- Sokáig kézilabdáztam, máig szeretem a sportot. Karatéztam, kajak-kenuztam, de a labdajáték állt hozzám közel és jól ment, amikor abbahagytam. De a zene éppen annyira érdekelt, döntenem kellett, hogy hétvégén meccsre megyek, vagy a zenekarral lépek fel. Fájó szívvel hagytam ott a sportos közösséget, hónapokig betege voltam, de talán nem hoztam rossz döntést. A kondi elengedhetetlen a koncertekhez, egyre többet kell foglalkoznom magammal. Negyvenévesen gyarapodik az ember széltében- hosszában. Amikor tudok, kocogok, teniszezem vagy konditerembe járok.

- Mire készül még?

- Új szólóprodukciót tervezek, az év végi akusztikus koncertemre készülök. No, és ha kell, örömmel részt veszek a badacsonyi borlovagrend eseményein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!