Kultúra

2015.05.27. 11:01

A Prima-díjas Zajácz Tamás különleges bőrportréiból nyílt kiállítás

Ajka - Harmadik alkalommal láthatják az érdeklődők az új iparművészeti műfajt meghonosított Zajácz Tamás bőrműves kiállítását a városban. A tárlat június 12-ig tekinthető meg.

Tisler Anna

A Nagy László szabadidőközpontban a kiállítás megnyitón Angermayer Judit néprajzos elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Prima-díjjal kitüntetett, Pro Urbe és Holló László díjas alkotó a bőrművességgel főiskolai tanulmányai ideje alatt ismerkedett meg. Rengeteg kísérletezést követően egy olaszországi útján szerzett tapasztalatait is felhasználva egyedi bőrmegmunkálási eljárást dolgozott ki, amelynek az Országos Találmányi Hivatal szabadalmi oltalmat adott. A tárlaton az alkotó bőrből készült képeket, testplasztikákat, bőrfestményeket és bőrportrékat is bemutatott.

Angemayer Judit,  Zajácz Tamás és a szabadidőközpont bőrműves foglalkozásait vezető Horváth Rita. Fotó: Tisler Anna

Az alkotó Angermayer Judit felkérésére elmondta, hogy a mai kor technikai fejlettsége már lehetővé teszi azt, hogy fotókból is készülhessen bőr alapú kép. Mire abból kiállítható alkotás lesz, sokat kell rajta dolgozni.

A képkészítés lépéseit ismertetve Zajácz Tamás hozzátette, szükséges egy olyan állatbőr, amelynek vastagsága, puhasága, nyúlékonysága megfelel az elképzelt alkotás témájának. A bőr hátoldalát bekeni az általa szabadalmaztatott ragasztóval, amely alkalmassá teszi az alapanyagot a további megmunkálásra. Az előkészített bőrt simítja, ráncolja, domborítja úgy, ahogy a téma megkívánja. A műveleteket a ragasztó megszáradásáig be kell fejeznie. Az alkotást falapra ragasztja, majd környezetbarát anyaggal festi. Képeiben gyakran elhelyez más, a természetben fellelhető anyagot, kagylót, kavicsokat, faágakat.

A Tiszaújvárosban élő, 1952-ben született bőrműves alkotó játszani is hívta a program népes közönségét. Egy zsákba tett képről tapogatással kellett megállapítania a vállalkozó kedvű művészetbarátnak, hogy mi annak a témája. Miután eltalálta, hogy a zsák portrét rejt, jutalma egy levél formájú kép volt.

A kiállítás-megnyitón zenével és énekkel közreműködött Strang Zsanett, valamint Szélessy Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!