Kultúra

2016.04.23. 20:17

A pántlikás butykos utazása: Veszprémi és nagyvázsonyi együttesek közös gálája

Veszprém - A Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes és a nagyvázsonyi Kinizsi Táltosai Táncegyüttes közös műsorban lépett fel a Városi Művelődési Központban. A táncosok a székelyudvarhelyi Gereben Táncegyüttest látták vendégül.

Balla Emőke

A Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes 2013 szeptemberében alakult Veszprém és környékén élő 16-25 éves fiatalokból, akik már óvodás koruktól kezdve táncoltak valamelyik gyermek táncegyüttesben. Az együttes fenntartója a Szilágyi Keresztény Iskola, ahol a művészetoktatás részeként működik a közösség. Céljuk, hogy a táncon keresztül ismerjék meg és ismertessék meg a hagyományokat, a magyar nép táncait, jellegzetességeit, stílusát, a közös tánc, a közös szereplések, programok, élmények erősítsék közösségüket, mondta Hajdu Péter, aki feleségével, Hajdu Viktóriával együtt művészeti vezetői a csoportoknak. A nagyvázsonyi Kinizsi Táltosai Táncegyüttes táncos gyermekek szüleiből alakult hat éve, a veszprémi, tótvázsonyi, nagyvázsonyi, pulai, szentgáli házaspárok hetente próbálnak Nagyvázsonyban. Több házaspár gyermeke az ifjúsági táncegyüttesben táncol.

Az együtteseket és a nézőket Halmay György önkormányzati képviselő, a Szilágyi Keresztény Iskola igazgatója köszöntötte. Örül annak, hogy a néptáncnak ilyen hagyománya van a városban, intézményükben 1972 óta van néptánc oktatás, mondta. Szólt arról, hogy a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Gereben Táncegyüttesével egy erdélyi néptánc táborban találkoztak a fiatalok, az interneten tartották a kapcsolatot.

Veszprémiek, nagyvázsonyiak és a székelyudvarhelyiek közös műsorban mutatták be tudásukat. A változatosan szerkesztett, színes előadásban egymást váltották az együttesek. A Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes az Alföld déli részéről való táncokat mutatott be, örkői szösszenetet, a magyarszentbenedeki tánc címe Globalizációs álom, a kalotaszegi címe Bogártelki mulatság volt. A Kinizsi Táltosai Táncegyüttes bodrogközi bodnártáncot és párost, tréfás halott temetést, valamint gömöri táncokat adott elő. Voltak közös produkciók is: a feketelaki "Járd ki lábam...", a székelyföldi tánchagyományok, valamint a bodrogközi Cigándi vasárnap. A Gereben Táncegyüttes Küküllő menti és széki táncokkal örvendeztette meg a közönséget.

A műsor után az együttesek éjszakába nyúló táncházat tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!