Kultúra

2016.12.08. 18:25

A nők szívügye a Balaton

Balatonakarattya - Akarattyáért Érdemérmet vehetett át Thury Attiláné egyesületi vezető

Szendi Péter

Az 1995 januárjában Alsóörsön alapított Nők a Balatonért Egyesület célja, hogy a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit megőrizze, megvédje, környezettudatos magatartást alakítson ki az itt élő és a tavat szerető emberekben.

Még akkor csatlakozott az egyesülethez Kuti Csabáné vezetésével a balatonkenese-balatonakarattyai csoport, melyet 2013-ban Thury Attiláné vett át. - Tizennégy fővel kezdtünk, azóta folyamatosan gyarapodunk, jelenleg 24 taggal működünk. Tagságunk akarattyai és kenesei asszonyokból áll. Az egyensúlyt megtartva programjainkat mindkét településre szervezzük - kezdi a csoport bemutatását Thury Attiláné, akinek szívügye a Balaton és a környezettudatosság.


A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának tagsága akarattyai és kenesei asszonyokból áll Fotó: Szendi Péter

A legfontosabb feladatuknak, célkitűzésüknek tartja, hogy rendezvényeiken az ökoszemléletet átadják a szülőknek, gyerekeknek, a környezetükben élő embereknek. Szeretnék felhívni a figyelmet a környezet szeretetére, védelmére, az újrahasznosításra, a szelektív hulladékgyűjtésre, a háztartási hulladékok csökkentésére.

- Több rendezvényünkön a gyerekeket szólítottuk meg. Szervezett programjainkon játékokkal, játékos feladatokkal, természetismereti totókkal, kérdőívekkel, könyvekkel a környezettudatosságra, valamint a hagyományápolásra fektetjük a hangsúlyt.
Idén is több programot tartottak a két településen. Elég, ha kiemeljük a kenesei Balcsi-partit, melyet a víz világnapja alkalmából szerveztek, de megemlékeztek a Föld napjáról is. Az akarattyai gyermeknap és advent sok családot megmozgatott.

A NABE zöld játszóház nagy sikert aratott, itt az érdeklődők kipróbálhattak érdekes játékokat. A nap-elemmel működő modellek, a hulladék szelektív válogatása és a balatoni halak felismerése nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerű volt.
Nemrégiben Balatonakarattyán az a megtiszteltetés érte az egyesület vezetőjét, hogy az önkormányzat elismerte a településért végzett munkáját, és Akarattyáért Érdemérmet vehetett át.


Thury Attiláné, kezében az elismeréssel Fotó: Szendi Péter

- Nagyon meghatódtam, nem számítottam erre a kitüntetésre. Jólesett, hogy a képviselő-testület gondolt rám. Jövőbeni terveink között szerepel, hogy a víz világnapja alkalmából felkutassunk olyan forrásokat, amelyeknek a környezetét rendbe tehetjük. Kiállításokat, előadásokat is szervezünk, tovább gyarapítjuk játékainkat - zárta gondolatait Thury Attiláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!