Kultúra

2015.11.18. 21:01

A százéves Csárdáskirálynőt ünnepelték, a nézők is énekeltek

Veszprém - A nézők is énekeltek abban a műsorban, mellyel a Csárdáskirálynő című nagyoperett százéves születésnapját ünnepelték a Petőfi Színházban.

Balla Emőke

A veszprémi teátrum is csatlakozott a székesfehérvári Vörösmarty Színház kezdeményezéséhez: színészek és nézők közösen énekeljék a Hajmási Péter, Hajmási Pál című slágert, ezzel köszöntve a százéves operettet. 1915. november 17-én délután öt órakor tartották Kálmán Imre leghíresebb operettjének, a Csárdáskirálynőnek a bemutatóját Bécsben.

Ötszázharminchárom estén át játszották az előadást, majd végigsöpört a mű egész Európán: az első világháború ellenére bemutatták Svédországtól kezdve Lengyelországon át Olasz- és Oroszországban is.

Halas Adelaida és Kőrösi Csaba színművészek szeletelték fel az ünnepi alkalomra készült tortát
Fotó: Penovác Károly

Az elmúlt száz évben a világ majdnem minden pontján felcsendültek már színházban, koncerten, tévében vagy rádióban a népszerű melódiák: Hajmási Péter, Hajmási Pál; Te rongyos élet; A lányok, a lányok. A székesfehérvári kezdeményezés mellé több hazai és határon túli színház odaállt, egy időben tartottak ünnepi műsort, köszöntötték a Csárdáskirálynőt.

Halas Adelaida vezetésével a veszprémi színház művészei Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Szeles József a színház előcsarnokában operettműsorral kedveskedtek a közönségnek. Az egyik jó hangú nézőt maguk közé is hívták a színészek, énekeljen, táncoljon velük együtt. Előadták az ismert, dallamos slágereket, amiket a közönség lelkesen fogadott. A program végén felszeletelték és a nézőkkel együtt elfogyasztották az orfeumot formázó tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!