Kultúra

2017.03.18. 20:40

A megújulni tudás, a tanulás és az alázat a sikerének titka

Húsz év tapasztalatával lép a színpadra Németh Tibor. A Dabroncon élő zenész szerint két dolgot kell alaposan megtanulnia annak, aki hosszú távon sikeres akar lenni: a szakmát és a közönség iránti alázatot.

Tisler Anna

A technika fejlődésével a szakma is állandóan változik. Lépést kell tartani, mindegy, hány éves az ember.

Húsz éve még az kapott működési engedélyt, aki egy szakmai szervezet előtt letett egy vizsgát. Ma bárki a színpadra állhat. A közönségen múlik, hogy meddig tart a pályafutása.

- Az első fellépésem egy lakodalom volt, ahol 200 ember előtt kellett játszanom - emlékezett. - Izgultam, de csak addig, amíg elkezdődött a buli. Utána már nem arra figyeltem. Néztem a vendégeket, hogy mennyire kedvelik a stílust, kértem a visszajelzéseket. Ma már, két évtizedes tapasztalattal a násznép viselkedéséből meg ruházatából 90 százalékos pontossággal megmondom, hogy mit kérnek.

A zenésznek az első, hogy azt adja elő, amit a megbízója kér. Itt nincs helye a saját ízlésnek meg elképzelésnek. A buliban vagy rendezvényen nem ízlést formálni vagy nevelni kell, hanem szórakoztatni. És néha nehéz helyzeteket kezelni. A kapatos vendég nem mindig tudja, hol a határ. Felmegy a színpadra, hozzányúl az eszközökhöz. A zenésznek nyugodtan kell megértetni a vendéggel, hogy zavaró a viselkedése.

- Egyszer a folytatás is kétséges volt - mesélte. - Egy vendég egy tele pohár boros kólával jött a színpadra. Megbotlott az egyik vezetékben, a pohár tartalma pedig a szintetizátoromba ömlött. A tisztítás 40 ezer forintba került, és még örülhettem, hogy nem ment tönkre a hangszer. A költséget nekem kellett kifizetnem.

A buliban vagy egy rendezvényen nem ízlést formálni vagy nevelni kell, hanem szórakoztatni - vallja Német Tibor

- A technika fejlődésével lépést kell tartani, de a számítógép megjelenése könnyebbé is tette a helyzetünket. Pályakezdőként még vezetékeket húzkodtunk, tudni kellett, mit hova dugjunk. Ma már a fénytechnikát is egy program vezérli. Egy szintetizátorral akár zenekari hangzást is el lehet érni.

A zenészek és énekesek számára nagy lehetőség a világháló, a közösségi oldalak. Húsz éve még a magnóval másolgatták a kazettákat. Aztán jött a CD, arra már egyszerűbb volt írni, ma a világháló korlátlan lehetőségeket nyújt. Akár egy menedzser is hallgathatja és indíthat el egy karriert.

Az viszont nem változott, hogy a televíziós szereplésre a felkérés megtisztelő.

- Kívánságműsorba hívtak, a kétórás adás élőben ment - mesélte. - Bárki betelfonálhatott, bármit kérhetett, amit nekem ott le kellett játszanom. Közben folyamatosan vette négy kamera. Ez volt az első szereplésem, úgy ültem be, hogy azt sem tudtam, milyen a nézők ízlése. A kezdeti izgalom után átadtam magam a zenélés örömének. Észre sem vettem, hogy elrepült az idő. Ez egy rendezvényen is így van. Nemrég nyolckor kezdtem, majd szóltak, hogy éjfél van, menjek vacsorázni. Nekem úgy tűnt, kilenc körül járhat.

Tibor büszke arra, hogy egyik szereplésén Kozsó is ott ült a nézőtéren, majd a végén odament hozzá, hogy gratuláljon. Máskor meg egy hegedűművész is tagja volt a násznépnek. A hangszere is nála volt, felment a színpadra, és együtt játszottak néhány dalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!