Kultúra

2017.01.16. 15:49

A lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából előadás-sorozat indul

Veszprém – Luther Márton az igazságot kereste, küldetésével, munkásságával ma is fontos foglalkozni – mondta Reisinger János irodalomtörténész.

Kutasi Zsófia

Reisinger János Luther Mártonról "Luther útja a 95 tételig" címmel, a levéltár dísztermében tartott előadást. Az irodalomtörténész beszélt a reformátor születésétől kezdve a lelki vívódásain át arról, hogyan jutott el odáig, hogy volt bátorsága szót emelni a búcsúcédulák ellen. Kiemelte, Luther az az ember volt, aki valóban felkészült volt lelkileg, szellemileg egyaránt.

Az előadás rávilágított a reformátor tevékenységére, útjára a szerzetesrendbe lépésétől az Erfurti éveken, az 5-6 éves előkészület időszakán át egészen az 1517 október 31-i eseményekig.

Reisinger János elmondta, érdemes tisztázni adott kérdéseket, például azt, miért pont 95 tétel született? Kitért többek között Luther szentírás-magyarázatára is. Ismertette a Luther életét feldolgozó műveket, monográfiákat, valamint a kor kultúrtörténetét bemutató köteteket.

Elhangzott, Luther Márton nagy munkabírású, termékeny alkotó volt. Magyarországon 1904-ben jelent meg egy, a műveit összegző hat kötetes sorozat. A reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódva egy átfogóbb, 12 kötetes kiadás jelenik meg, amely a Luther műveinek legteljesebb kiadása lesz.

Reisinger János ismertette a Luther életét feldolgozó műveket, monográfiákat, valamint a kor kultúrtörténetét bemutató köteteket Fotó: Penovác Károly

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából előadás-sorozatot rendez, melynek első előadását Reisinger János irodalomtörténész tartotta "Luther útja a 95 tételig" címmel, a levéltár dísztermében.

Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese köszöntőjében elmondta, az évforduló alkalmából a források feltárása a levéltár legnagyobb és legunikálisabb feladata. Az ország valamennyi levéltárában egy reformáció történeti forrás feltárás zajlik.

Az eredményeket adatbázisban rögzítik a szakemberek, amely elérhető lesz. Emellett az ismeretterjesztés is cél, ennek egyik formája az előadássorozat, melynek része többek között a forrás feltárás. Egy bibliatörténeti kiállítás szintén része lesz a programsorozatnak.

A Reformáció Emlékévének tiszteletére a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára sokszínű kulturális eseményeket, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, tudományos konferenciát is szervez. Cél, hogy az emlékév folyamán közkinccsé tegyék azt a forrásfeltáró munkát, amely bemutatja a reformáció kulturális és történelmi örökségét, megújulásának képességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!