Kultúra

2016.05.11. 13:50

A legnívósabb képek

Tapolca - Alkotni és bármi jót tenni csak úgy lehet, ha tiszteljük a munkát, különben a legnagyobb tehetség sem tud megszólítani másokat.

Tóth B. Zsuzsa

Ajka, Alsóörs, Balatonfüred Herend és Tapolca amatőr képzőművészeti köreinek együttes, negyedik, Ablakaink című tárlatának megnyitóján a Tamási Áron Művelődési Központban (TÁMK) ezekkel a szavakkal tolmácsolta a zsűri véleményét az elnök, Baranyai Zoltánné, a Színvonal művészeti intézmény igazgatója.

Papp Béla és Helyes Zoltán, az ajkai képzőművészeti egyesület tagjai a kiállítás képei előtt Fotó: Györkös József

- A kiállításon látunk példát modern tájleírásra, személyes tájmegjelenítésre, lírai és drámai kifejezésre, műtermi stílusjegyekre, plan air hatásra, expresszív és szürrealista megnyilvánulásra. Láthatunk letisztult hatású festményeket, de kontrasztra épülő, expresszív alkotásokkal is találkozunk. A zsűri elégedetten nyugtázta, hogy az elmúlt három év legnívósabb anyagát értékelhette. Rengetegen szóltak hozzánk, és ez a festészet lényege: a mű és a szemlélő között párbeszéd alakuljon ki. A díjazottakon kívül nagyon sokakat értékelhetnénk, ez azt is mutatja, hogy az aktuális élethelyzetben, érzelmi világban mi a fontos számunkra, mi ad erőt, mi jelenít meg újabb utakat. Erre is nagyon jó példákat látunk - mondta Baranyai Zoltánné, a Színvonal Művészeti Intézmény igazgatója, aki a zsűriben Grünceisz László művész rajztanár és Szelestey Ibolya művész rajztanárral választotta ki a beérkezett 101 munkából a legkiválóbb alkotásokat, amelyeket a tárlaton bemutatnak. Dobó Zoltán polgármester a kiállítást megnyitva úgy fogalmazott, hogy ahány művész, annyi féleképpen látja és dolgozza fel a témát, de amit érez az mindnyájunknak egyformán szívet melengető.

- Az idetartozás, a természet, a Balaton szeretete, ezek összessége, az épített és Isten adta környezet szeretete és tisztelte. Akik ma itt kiállítanak, mindannyian tehetségesek és szorgalmasak. Önöknek meg kell értetniük velünk, hogy miért jó itt élni, emberek közt lenni - mondta a polgármester. A megnyitón elismerést az ajkai Ozorai Sándor, az alsóörsi Szesztai Attila, a balatonfüredi Erdei Zsuzsanna, a herendi Sebestyén László, a tapolcai Horváth Róbert kapott, a Nívódíjat a balatonfüredi csoport tagja, Irázi Ökrös Géza vette át. A megnyitón a Tapolcai Kamarakórus, a Tördemic Néptáncegyüttes, a TÁMK Színjátszó klub közreműködött. A tárlat 27-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!