Kultúra

2017.03.30. 18:02

A kutyák viselkedésétől a mesterséges intelligenciáig

Veszprém – Az igazán fontos kérdésekről csak mesélni lehet – vallja Csányi Vilmos akadémikus, etológus, író.

Kutasi Zsófia

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Pannon Egyetem MFTK Filozófia, Történettudomány és Antropológia Intézetének rendezésében csütörtökön a könyvtár Kisfaludy termében A mesterséges intelligencia címmel Csányi Vilmos akadémikussal, etológussal, íróval Géczi János művelődéstörténész, megbízott intézetvezető beszélgetett.

Elhangzott, Csányi Vilmos pályáját vegyészként kezdte, majd többek között etológiával, humánetológiával, irodalommal is foglalkozott.

Fotó: Penovác Károly

- Én egy szabad ember vagyok leginkább – mondta a professzor arra a kérdésre, hogy a számos általa vizsgált terület közül mit emelne ki, jellemzően mivel foglalkozik. Mint mondta, azért is tevékenykedett számos területen, mert volt, amit megunt, volt, amire pedig megtalálta a választ, amit keresett. A jó emberismeret azonban elengedhetetlen volt ahhoz, hogy humánetológiával vagy írással foglalkozzon.

Géczi János, több könyve és azokhoz kapcsolódó témák nyomán kérdezte Csányi Vilmost.

Fotó: Penovác Károly

A Kentaur természetrajza című könyvel kapcsolatban elhangzott, a kentaurokról készült természetrajz megalkotása során az írót foglalkoztatta a kentaur biológiája, valamint a lény ökológiai, kulturális vonatkozásai. A professzor kiemelte, egy viselkedésformát akkor érthetünk meg, ha ismerjük az evolúciós történetét is. A viselkedés leírása tehát nem elég. Ez vonatkozik az emberi társadalmakra is. Az eredeti kentaur mű azt a kérdést feszegeti, hogyan lehet egyensúlyban tartani egy populációt, amely nem teszi tönkre a környezetét. Az ember számára egy tanulási folyamat, hogyan gazdálkodjon a bolygóval.

A Marci, a beszélő kutya című mű egyrészt egy beszélő kutya története, másrészt a tudomány belső világáról szól. A szerző kemény kritikát fogalmaz meg az utóbbival kapcsolatban.

A kutyák viselkedésének vizsgálatával kapcsolatban Csányi Vilmos hangsúlyozta, a kutyák természetes környezete a család. A kutyák sok, az emberéhez hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, analógiát lehet vonni a kutyák és az annak idején csoportokban élő, de beszélni nem tudó emberek világa között.

Fotó: Penovác Károly

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban a professzor az Ő ott bent című műve kapcsán elmondta, úgy véli a jövőben megvalósulhat, hogy az ember tudatát lemásolják egy számítógépre. A kérdés az, hogyan lehet élni egy kompjúterben. Ma még számos kérdésre nem tudjuk a választ, keveset tudunk az intelligenciáról vagy az agy működéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!