Kultúra

2017.06.29. 18:20

A kreativitás nem a képzettségen múlik - Beszélgetés a Drastik Putto frontemberével

BUDAPEST - Manapság annyi banda van, hogy őrület, a közönségnek is nehéz kiválogatni, melyik értékesebb, érdekesebb, melyik kevésbé - véli Mihalik Ábel, a Drastik Putto frontembere.

Leitner Vera

A zenekar határozottan az előbbi kategóriába tartozik: szürreál popot játszanak rockzenekarként, s tudják, hogy a zenéhez komplexen érdemes hozzáállni, kizárólag.

Drastik Putto szürreál pop formációt Mihalik Ábel 2012 elején hozta létre. Azóta a bandának két lemeze is megjelent, s a Cseh Tamás Program induló előadói támogatását is elnyerte.

- Valójában a szürreál pop elég megfoghatatlan kategória. A szövegek néha szürreálisak, ugyanakkor valóságalapúak. Nem is mondanám, hogy pop, egy csomó szempontból rockzenekar vagyunk. Igazából egy barátom alkotta meg ezt a kategóriát ránk nézve, és megtetszett, gondoltam, ilyen még úgysincs, legyen ez.

Ez nyilván az általam hallgatott zenéknek egyfajta rajtam történő keresztüláramlása, amiből ez kialakult - véli Mihalik Ábel, aki nem csupán énekes, de maga írja a zenekar dalszövegeit is.

- Egyébként nem tartom annyira fontosnak a kategorizálást, mint inkább azt, hogy sok emberhez eljusson. Ebben például a Cseh Tamás Program (CSTP) tök nagy segítség. Itthon különösen nehéz érvényesülnie egy zenekarnak, mert az emberek nagyon lassan hallják meg, hogy valami jó-e vagy sem.

A Drastik Putto zenekar egy rockos megszólalású banda, melynek tagjai nem ragaszkodnak a kategóriákhoz
Fotó: Leitner Vera

A Drastik Putto zenekar tavaly már megjárta a veszprémi Utcazene Fesztivált, akkor mint versenyzők zenéltek végig minden napot, akusztikus zenekarként.

- Nagy buli volt, ami össze is kovácsolta a zenekart. Idén már nem akusztikusan, hanem teljes hangszereléssel fogunk játszani. Szeretek akusztikozni, de alapvetően ez egy rockos megszólalású zenekar, A zenénknek önmagát kell minősítenie, de sok különlegessége van a zenekarunknak.

Országos szinten elismert, profi zenészekkel játszom együtt, aminek nyilván megvan az a hátránya, hogy néha nem érnek rá, mert párhuzamosan ezer egyéb produkcióban lépnek fel - mondja Ábel, akinek szókimondó dalszövegei a mindennapok kritikájaként is helytállók.

Az újdonságok kapcsán elárulta, júliusban jön ki a zenekar Fából készült lány című dalához készült klip, s ősszel egy 6 dalt tartalmazó lemezt is kiadnak. A Zeneakadémián jazzdobművész tanárként végzett Mihalik Ábel úgy látja, a klasszikus zenetudás nem hátrány a mai zenei piacon, ugyanakkor nem ezen múlik, lesz-e valakiből zenész.

- Minden zenei tudás kihasználható és rugalmas, minden vonal segít, minél több hangszeren gyakorolsz, annál komplexebben látod a zenét. Ezt gondolom minden típusú zenetanulásról is. Fel szokott merülni, hogy aki iskolában tanult zenét, az nem elég kreatív. Ez nem igaz, az kreatív, aki kreatív, ez nem a képzettségen múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!