Kultúra

2016.04.11. 13:49

A komédiával forrt össze a neve

Balatonalmádi – A visszavonulást fontolgatja Szombathy Gyula színész, derült ki az Almádi Pódium sorozat legutóbbi estjén, ahol a művész pályája állomásairól és a színházi világ néhány kulisszatitkáról is beszélt.

Marton Attila

A Balatonalmádihoz több szálon kötődő színészt Bati János, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója kérdezte. A művész neve az elmúlt évtizedekben a komédiával forrt össze, nem véletlen, hogy jelenleg a Thália Színház tagjaként két darabban, a Hétköznapi őrületek című vígjátékban és a Hőstenor című bohózatban látható.

Bár tanári pályára készült, és bekerült a tanítóképző főiskolára, az első év befejezése után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. A színművészetin Esztergályos Cecíliával és Harsányi Gáborral végzett egy osztályban, majd a szolnoki Szigligeti Színházban játszott hat évig, mások mellett Csomós Marival is, akivel a kétezres években a Radnóti Színházban ismét együtt dolgozhatott. A két időszak közti negyed század nagyobb részét a Vígszínházban töltötte, a kilencvenes évek elején pedig Mikó Istvánnal megalapították a Soproni Petőfi Színházat. Pályája során több nagyjátékfilmben, számos televíziós filmben és rengeteg színházi szerepben láthatták a nézők, a hetvenes évek végén Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Elárulta, a színházi munkákat jobban kedvelte, mert ott közvetlen kapcsolat alakulhat ki a nézőkkel.

A színész elismerte, néhány éve komolyan elgondolkodott a visszavonuláson, mert több időt szeretne a családjával tölteni. A közelmúltban átvett Magyarország Kiváló Művésze-díj azonban erőt ad számára a munkához, ugyanakkor ebben az évadban már nem vállalt új szerepet, a színház repertoárján lévő darabokban játszik.

A beszélgetés második részében könnyedebb témák is szóba kerültek. Kiderült, Szombathy Gyula szeret főzni, gyakran vendégül látja barátait. Igyekszik odafigyelni az egészségére, nyáron úszik, az év többi részében a ház körüli teendőket, kerti munkákat is szívesen ellátja. Ironikusan megjegyezte, azt sokkal könnyebben végzi, mint a szövegtanulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!