Kultúra

2015.07.22. 15:39

A Kárpátok színei – Ukrán-magyar táncest a Thury-várban

Várpalota – Az Ungvárról érkezett Kárpátok Színei Táncegyüttes adott színvonalas, több száz nézőt vonzó műsort a napokban a várudvaron.

Szabó Péter Dániel

Szinte teljesen megtelt a Thury-vár szépen felújított udvara a Várpalotai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Thury-Vár Nonprofit Kft. ukrán-magyar táncestjére, mintegy háromszázan voltak kíváncsiak a Kárpátok színei ungvári táncegyüttes előadására.

Hartyányi Jaroszlava, a magyar parlament ukrán nemzetiségi szószólója, az Ukrán Világkongresszus alelnöke köszöntőjében kiemelte, az ukránok, csakúgy mint a magyarok, büszkék kultúrájukra, s szívesen mutatják be azt az ország határain túl is. - Hiába van háború az országunkban, ők mégis örömmel jöttek, ezzel is bizonyítva, hogy élünk, s hiszünk a jövőben. Nagy szó, hogy ezek a fiatalok ilyen nehéz időkben is ápolják hagyományainkat. Kérem, hogy gondoljanak azokra a szerencsétlen ukrán emberekre, akik a keleti végeken harcolnak magukért, az országukért és Európáért – mondta el Hartyányi Jaroszlava.

Simon Ágnes önkormányzati képviselő elmondta, igen közel áll hozzá a néptánc, a népi kultúra, ezért különösen várta, hogy milyen előadással készül a Kárpátaljáról érkező táncegyüttes. Egyben köszönetet mondott a Szabó Jaroszlava vezette ukrán nemzetiség önkormányzatnak, hogy a Kanadában élő ukránok alkotta Barvinok táncegyüttes után ismét színvonalas programot hoztak Várpalotára.

A folytatásban aztán a táncosoké és a zenészeké volt a főszerep. Előbb az ungvári fiatalokat tömörítő Kárpátok Színei Táncegyüttes lépett színpadra, s adott képet az ukrán népi kultúráról. A népre jellemző szenvedélyes táncokat láthatott a közönség, de zenei kísérettel felcsendültek szívhez szóló ukrán népdalok is.

A magyar kultúrát a tapolcai Batsányi Táncegyüttes, valamint Bódi Lajos és cigányzenekara képviselte az esten, színvonalas produkciójuk joggal kapott vastapsot a Thury-vár udvarán.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!