Kultúra

2017.06.30. 11:44

A pápai gyermekosztályt fejlesztenék a kangások

A kangatréning kimondottan édesanyáknak kifejlesztett baba-mama edzésprogram, 2008 óta Európában az első számú szülés utáni regenerációs torna.

Laskovics Márió

A 27. Pápai Játékfesztivál gazdag és sűrű programjában június 17-én, szombaton megbújt egy civil kezdeményezésű flashmob, amelyet Sipos Ividő okleveles kangatréner, babahordozási tanácsadó hívott életre a várkerti zenepavilonnál azzal a céllal, hogy pénzbeli adományt gyűjtsenek a pápai kórház gyermekosztálya javára. A 15 perces villámcsődületben tizenkét friss anyuka csemetéjével a hátán zenére adott elő tánckoreográfiát, a főként rokonokból álló nézőközönség pedig bedobhatta felajánlásait a kihelyezett adományládába, végül közel kétszázezer forint gyűlt össze a nemes célra.

Az ötletgazda Sipos Ividő kangatréner és kisfia

A kangatréning kimondottan édesanyáknak kifejlesztett baba-mama edzésprogram, 2008 óta Európában az első számú szülés utáni regenerációs torna. Úgy épül fel, hogy az anyák megetetik, megszoptatják a kisbabákat, majd rövid bemelegítéssel, a szülés után megnyúlt hasizmokat regeneráló talajgyakorlattal kezdődik a mozgás. Ezután hordozóba kerülnek a babák, és indulhat a táncos koreografikus rész keringésfokozó gyakorlatokkal. Az edzés nyújtással ér véget. Az anyukák nagyon élvezik, a babák pedig békésen alszanak a hátukon – tudtuk meg a trénertől.

A koreográfiába az elején még egy kislány is beszállt

- A babák háton hordozása már őseinknél kiemelt fontosságú volt, hiszen egy vadállat elragadhatta a földre tett újszülöttet. Velünk született lételem, hogy a csecsemő az anyja közelségét kívánja: nem nyűgösködnek, hisztiznek, érzik a testmeleget, a ringatózást – fűzte hozzá.

Sok rokon állta körül, filmezte a nemes célú villámcsődületet

A gyermekek sorsát szívükön viselő csoport egy korábbi megmozdulása során a koraszülötteknek gyűjtött, ezúttal viszont az élet adta az ötletet. Ividő májusban öt napot tartózkodott kisfiával a pápai kórház gyermekosztályán, s elmondása alapján letaglózták az ottani körülmények. Ezért elhatározta, komfortosabbá tehetnék azokat. A befolyt pénzösszegből maguk vásárolják meg és ajándékozzák oda a szükséges tárgyakat a kórház gyermekosztályának.

A kangások nagy tapsot kaptak a végén
Fotó: a szerző

Mint mondta, a meleg vízre sokat kell várni, ezért legalább a zuhanyzóba vennének egy bojlert. De idővel szívesen lecserélnék a csaptelepeket, a mosdókagylókat, az ágyneműket, a szappan-adagolókat. Valamint beszereznének a jelenlegi vendégmatracok helyett kempingágyakat, és egy tárolórendszert az ágyaknak, a fürdetési kellékeknek. Céljuk, hogy minden évben megtartsák a flashmobot, és az adományokból mindig a gyermekosztályt támogassák, a jövőben például szeretnék felújítani az udvart, és kényelmesebb székeket is vennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!