Kultúra

2016.07.18. 16:45

A helyi közösség ünnepe Papkeszin - Kiállítás nyílt, tánccsoportok, énekesek, zenészek léptek fel

Papkeszi - Ketten vehették át idén a Papkesziért érdemérmet a falunapok nyitórendezvényén.

Balla Emőke

A vendégeket Ráczkevi Lajos polgármester köszöntötte. Ő adta át a két Papkesziért érdemérmet Stéberné Endrédi Mártának a Colorchemia-lakótelepen végzett közösség-építő és szervezőmunkája elismeréseként, valamint Eszes Gyulának a településen több évtizeden keresztül végzett társadalmi munkájának elismeréseként. A település kulturális műsoraiban rendszeresen fellépő gyerekek munkáját oklevéllel jutalmazták. A falunapok megnyitóján a kultúrházban helyi fiatalok mutatkoztak be: műsort adtak a Vadrózsa napközi otthonos tagóvoda óvodásai, a gyermek színjátszó csoport humoros történetekkel, a Rest Macskák amatőr színjátszó csoport egy házasságközvetítő irodában játszódó jelenettel szórakoztatta a közönséget.

A falunapok megnyitóján a Vadrózsa napközi otthonos tagóvoda óvodásai is műsort adtak Fotó: Balogh Ákos

Csontos Katalin grafikusművésznek a kultúrházban nyílt kiállítását férje, Farkas István festőművész ajánlotta a vendégek figyelmébe. Hangyaként élek, de tücsök úr tiszteletére készítek rajzokat - írta egy katalógusban az alkotó. Farkas István szerint Kati a szorgalmas hangya, a szorgalom a legfőbb jellemzője. A szegedi művészeti szakközépiskola után magyar-rajz szakos tanárként végzett a főiskolán. 1988-ban költözött Várpalotára, a Várkerti Általános Iskolában tanított, rajzpályázatokra irányította a gyerekeket, dekorált, kiállításokat rendezett.

Míg dolgozott, első volt számára az iskola, második a család, az alkotói munkára csak néha jutott ideje, emlékeztetett a férje. Kati legszívesebben grafikákon fejezi ki magát, a tollrajz a kedvence, véleménye szerint ünnepélyesek a fekete vonalak a fehér papíron. Nem pusztán a látott dolgokat ábrázolja - a Várkertet, az ösküi kerek templomot, egy öreg fát -, mindig valami pluszt is tesz hozzá. Nem látvány után alkot, hanem fejből, képzeletből születnek munkái. Sok alkotáson dekoratív formákat (gömb, kocka, háromszög) használ.

Csontos Katalin természetszeretetből rajzol, aggódik a természetért; az utóbbi időben lazább, színesebb és modern technikákat is használ. Az elmúlt években több egyéni és csoportos kiállításon is bemutatkozott már, legnagyobb sikereit a kisbolygókat ábrázoló műveivel érte el.

A szombat délelőttre tervezett falunapi programokat - főzőversenyt, ügyességi versenyt - az eső elmosta, a délutáni rendezvényeket viszont megtartották. A műsorszámok között elismerő oklevelet adtak át Baka Leventének a néptáncban elért kiemelkedő eredményeiért. Fellépett a Magic Dance tánccsoport, a Sorstárs népdalkör, a Vilonyai népdalkör, a Tihanyi Musical Stúdió, a Gerence néptáncegyüttes, a Desperado, Nagy Edmond, az Yildizlar Hastánccsoport és a Hangár21 zenekar.

Címkék#Papkeszi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!