Kultúra

2017.02.16. 17:45

A helyi hősökért

Noszlop - A faluházban összesereglett ünneplők közül sokan kimeneteltek a temetőbe is a háborús hősök emlékművének megkoszorúzására - tájékoztatta lapunkat Magyar Istvánné könyvtáros.

Penk Tímea

Hosszú évek óta megemlékeznek a helyi háborús hősökről, az idei rendezvény Czepek Bélánénak és szervezőtársainak köszönhető.

- Falunk három felekezete képviseletében ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a megemlékezés. Vallási elöljáróink bibliai példázatokon keresztül beszéltek a béke fontosságáról, az összefogás erejéről és a magyarok több évszázadon át bizonyított hősi helytállásáról - ismertette Magyar Istvánné.

Istentisztelettel, verssel, énekkel, kisfilmmel és személyes beszámolóval emlékeztek a noszlopi háborús hősökre
Fotó: Magyar Istvánné

Trombitás Veronika személyes visszaemlékezése középpontjában azt a családi történetet idézte, mely nagybátyjáról, Trombitás Frigyesről a doni katasztrófa során Uriv környékén eltűnt katonáról máig megőrződött. Kisfilmen mutatták be, hogyan rótták le kegyeletüket a hozzátartozók és szórtak itthoni földet szeretteik oroszországi nyughelyére a kinti, végeláthatatlan katonasírok egyikére.

A Nemzedékek Hagyományőrző Csoport verses-énekes-zenés összeállítást mutatott be a katonaélet árnyas és napos oldaláról a török időktől kezdve, Turi Györgyné verssel tette még ünnepélyesebbé a háborús hősök emlékművének megkoszorúzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!