Kultúra

2017.05.23. 16:15

A hangulatot festi meg - Osgyán László kiállítása Balatonkenesén

Laci képei olyanok, mint ő maga. Megfontoltak, megfoghatatlanul időtlenek, kedvesek, erősek. Igazi férfimélázások - mondta el Gábor Adrienn, a kultúra háza intézményvezetője Osgyán László festménykiállításának megnyitóján.

Leitner Vera

- A jó festményre emlékszünk, hat ránk, szívesen látnánk az otthonunkban - mondta el Osgyán László, a balatonkenesei Közművelődési Intézmény és Könyvtár művelődésszervezője kiállításán Gábor Adrienn, s hozzátette, a kiállításon szereplő képekre ezen szempontok közül valamennyi igaz.

Az eredetileg szolnoki Osgyán László február óta művelődésszervezője a balatonkenesei intézménynek, két éve költözött Polgárdiba.

Osgyán László
Fotó: Leitner Vera

- Balatoni témájú képem egyelőre kevés van ahhoz képest, mint amit szeretnék kihozni magamból. Városképeket, hangulatokat is megjelenítek, így a környező települések is feltárásra várnak még, például Veszprém és környéke, a hegyvidék, erdő is nagyon kedves számomra.

Osgyán László eddig elkészült néhány balatoni festménye mellett az elmúlt években az Alföldön készül képeit mutatta meg a tárlaton. Ezek a Holt-Tiszát s a síkvidéket idézik meg, emellett, mint mondja, rendszeresen járt a Mátrába alkotótáborokba, az erdős képek ott születtek. Vannak azonban művek, melyek esetében nem is a konkrét tárgy a lényeges, hanem a hangulat, ami mögötte van.

- Mikor egy városrészletet ábrázolok, ott nem azt kell keresni, hogy ez most tényleg ott van-e vagy sem, hanem van egy motívum, melyen keresztül a saját gondolataimat festem meg. Lehet, hogy egy ugyanilyen kávéházat nem fogunk találni, de hasonlót igen, bármelyik városban. Valójában minden városban van egy ilyen kávéház. A festmények képesek visszavinni az embereket a múltjuk egy adott pillanatába, s mindenki elő tudja hozni a saját életéből azt az emléket, ami egy hasonló kávéházhoz kötődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!