Kultúra

2015.07.29. 12:53

A hagyományok útján a Művészetek Völgye

Őrzi hagyományait, de az újdonságok felé is nyitni próbál a Művészetek Völgye összművészeti fesztivál.

Szabó Péter Dániel

A múltból sokáig nem lehet megélni, erre úgy tűnik időben ráébredtek a rendezvény szervezői, akik kezdeti értékeket megőrizve próbálják új irányba vezetni a fesztivált. Verses estek és táncházak mellett rockkoncertek és improvizatív színházi előadások színesítik a felhozatalt.

– A fesztivált már a kezdetektől a tolerancia, a párbeszéd, s a folyamatos megújulásra való nyitottság jellemezte. Volt amikor sikerrel jártunk, volt amikor nem, de mindig próbálkoztunk – mondta el Márta István alapító, aki a jubileum kapcsán idén vendégei társaságában a nevével fémjelzett törzskávéházban eleveníti fel az elmúlt 25 év emlékezetes pillanatait.

Ha már régi, Kapolcshoz ezer szállal kötődő embereknél tartunk, Földes László Hobo nevét sem lehet kihagyni a felsorolásból. Az idén 70 éves előadó már az első, 1989-es Kapolcsi Művészeti Napokon is zenélt. Akkor egy teherautó platójáról szólt a blues, idén pedig az évek óta sikeres Kapolcsi Hobo Klub vezetőjeként szinte minden este koncertet ad a Gástya-árokban. A Kopaszkutya legendás dalai mellett a nagy kedvenc Rolling Stones szerzeményei is felcsendültek az elmúlt napokban, de kedden például a régi barát, Póka Egon basszusgitáros és zenekara játszott Cream és Led Zeppelin nótákat. A koncerten egy ifjú tehetség, Orbán Adrienn úgy énekelte a Zepp-klasszikusokat, hogy attól a sok nagy előadót látott kapolcsi fák is meghajoltak.

Immár hagyománya Kaláka Versudvar is, ahol a Gryllus testvérek névadó zenekara és Lackfi János „udvari költő” a házigazdák, de olyan vendégek is megfordulnak itt egy-egy produkció erejéig, mint például Lovasi András , aki mindig örömmel kapható egy zenés versimpróra.

Lovasi egyébként zenekarával, a Kiscsillaggal a fesztivál egy új helyszínén, a nagy koncerteknek helyet adó Blue sPot majorban is fellépett. A völgy így is próbál ismét nyitni a fiatalok felé, az elkövetkező napokban olyan országosan ismert bandák koncerteznek majd itt, mint a 30Y vagy épp a Quimby.

A hagyományokhoz hűen tucatnyi kiállítást is láthat a közönség. Színvarázslat címmel a turisztikai központban nyílt meg a 16 éves veszprémi tehetség, Vollein Ferenc tárlata, aki a kortárs hazai és nemzetközi ifjúsági képzőművészeti élet különleges képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!