Kultúra

2017.04.19. 17:55

Járják az országot és szabadidejükben zenélnek a Bakony Vadászkürt Egylet tagjai

Veszprém - A Bakony Vadászkürt Egylet tagjai rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi vadászatokon, vadászati rendezvényeken, vadászkürtös találkozókon és fesztiválokon - ahol minden alkalommal nagy sikerrel szerepelnek.

Molnár Sándor

A Séd Party Művészeti Egyesület 1991-ben alakult, azzal a céllal, hogy a fúvós- hagyományokat ápolja, kutassa. Korábban népzenét játszottak és néptánc együtteseket kísértek. Később régi katonadalokat is áthangszereltek és felvettek a repertoárjukba.

Próbálkoztak tűzoltó zenekarok dalainak a felkutatásával is, mert régen szinte minden faluban volt ilyen, de mára már megkopott a fúvószene effajta népszerűsége. 2005-ben gondolták úgy, hogy a vadászati kultúra zenei hagyományait is érdemes volna áttekinteni, mivel ez is fúvós- zene. Abból indultak ki, hogy zenészként másképp állnak a dologhoz, mint az a vadőr vagy vadász, aki felveszi ugyan a kürtöt, de fúvósalapjai nincsenek - eleveníti fel a kezdeteket Varga József, az egylet vezetője.

Varga József, Kőműves Gergely, Földi Ferenc, Nagy Sándor és Mátyás László a veszprémi fellépés után (hiányzik a képről Varga Csaba)
Fotó: Molnár Sándor

Elmeséli azt is, hogy az indulás évében, 2005-ben vettek részt először itthon egy vadászkürtös találkozón. Azóta rendszeres szereplői vadászati eseményeknek, és évente két-három alkalommal eljutnak külföldre. Örömmel újságolja, hogy a vadászok és a civilek körében is sikerült népszerűsíteniük ezt a fajta muzsikát.

Megtudom, hogy a hangszereik billentyűzet nélküli natúr kürtök, ami meglehetősen behatárolja a zenészek lehetőségeit, mivel csak alaphangokat tudnak lejátszani velük. Mégis vannak olyan vadászindulók, amelyek már zeneileg is értékelhetők. Ezzel szemben a szignálok egyszerűbbek. Arra jók például, hogy a vadász tudja, hogy őt most üdvözölték, vagy a vadászaton utasították valamire, netán megadják vele a végtisztességet az elejtett vadnak.

Az egylet tagjai járják az egész országot, a szabadidejük nagy részét kitölti a zenélésnek ez a különleges ága. Nem hivatásos zenészek, akik javarészt veszprémiek, vagy a városban dolgoznak. A csapatból ketten aktív vadászok is, tulajdonképpen innen jött
a vadászkürtegylet ötlete 12 évvel ezelőtt. Azóta már számos hazai és külföldi versenyről hoztak haza első vagy különdíjat és fesztiváldíjakkal is büszkélkedhetnek.

Legutóbb a veszprémi turisztikai szezonnyitón léptek színpadra, ahol zenében foglalták össze egy vadásznap történetét, és természetesen most is sikert arattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!