Kultúra

2016.05.02. 19:10

A fény és a Balaton festői - Udvardi Erzsébet és Egry József alkotásaiból nyílt kiállítás

Badacsonytomaj - A kiállításon talán megláthatjuk azt a láthatatlan fényt, amelyet Erzsi néni ajándékba hagyott számunkra.

Tóth B. Zsuzsa

Ezen szavakkal nyitotta meg Egry József és Udvardi Erzsébet kiállítását az Egry múzeumban szombaton Földi István kerületi esperes-plébános. A megnyitón utalt rá, hogy Udvardi Erzsébet a megfoghatatlan fényt szerette volna megfogni.

- Láttatni akarta velünk a láthatatlant, ezt éreztem mindig a képeit nézve. Ajándéknak érzem, hogy 17 éve megismerkedhettem, majd szép barátságot ápolhattam vele. Utolsó találkozásunkkor is a vágyairól beszélt, azt kérve, hogy ne a hogylétéről kérdezzem, hanem a készülő kápolnáról. Vele találkozva érezhető volt a fény, amely belőle is sugárzott. A mennyei fények láthatóvá téltele pedig bennem ma is erősíti a fényt. Azt a fényt, amelyiket az ember láthatóvá tud tenni, ha akarja - mondta István atya.

Kun István feleségével Udvardi Erzsébet alkotásait csodálja. A művésznő egyik fontos témájává vált a vallás, képein az aranyszín dominált

Dohnál Szonja művészettörténész, muzeológus Egry József kiállítását megnyitva méltatta a festőt.

- Egry mindent tudott a tájról, az emberről. Harminchárom évesen talált rá a Balaton mellett a végtelenre, onnantól élete nagy részét itt élte le. Már korai tájképein megkísérelte megörökíteni a fényt. Ahogy Bernáth Aurél írta első képeiről, könnyedek, átlátszóak, mégis mélységesen igazak. Ő pedig vallotta, hogy bár a fényt mindenki elmosódottnak festi, de őt a fény maga izgatja, az atmoszféra. A fény, a pára nála formát nyert. Hatalmas inspirációt adott számára, amikor az éjszakai halászokkal tartott. Elbűvölte a természettel való szinte eggyé válásuk, ezt jelenítette meg később képein is. A sötétségben ringatózó hajó, a csillagok ezrei és az est fényei által talált rá a mindenségre. Azonosult a tájjal, ez nyomon követhető festészetében is. Vallásos áhítattal tekintett a természetre, az volt az ő temploma - mondta Dohnál Szonja. Beszélt továbbá Egry József sajátos technikájáról, Európában is egyedülálló művészetéről, amely annak köszönhető, hogy a drámaiság tájképben igen ritka.

Nagy Miklós önkormányzati képviselő köszöntőjében az Egry József és Udvardi Erzsébet közti párhuzamról szólt. Arról, hogy a badacsonyiak között élő művészekről milyen emlékek maradtak fent számunkra. A megnyitón a Castellum kamarazenekar működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!