Kultúra

2016.08.26. 19:35

A balatoni táj festője - Vágfalvi Ottóra emlékeznek

Balatonfűzfő - Ritkán látható Vágfalvi Ottó-képek is megtekinthetők a tavaly elhunyt festőművész pénteken nyílt emlékkiállításán.

Marton Attila

A Vágfalvi Ottónak emléket állító művészeti napok nyitányaként az alkotó munkáiból nyílt tárlat a művelődési központban.

Gróf Tibor, az intézmény vezetőjének köszöntője után Hegyeshalmi László festőművész nyitotta meg a kiállítást. A legkevesebbel mondta a legtöbbet, művei érthetők, őszinték és népszerűek, hangsúlyozta a festőművész. Hozzátette, mindig otthonos volt a színek világában, jól gazdálkodott azok erejével, a halvány, áttűnő árnyalataival időtlenség sugárzik képeiről.

Hegyeshalmi László nyitotta meg a kiállítást. Vágfalvi Ottó több mint 150 tárlaton mutatkozott be
Fotó: Nagy Lajos

A kiállításon Vágfalvi Ottó negyvenegy képe látható lánya, Vágfalvi Kata válogatásában, aki a festőművész özvegyéhez, Ilonka nénihez hasonlóan részt vett a megnyitón. A képek többsége az 1970-es és 1980-as években készült, megmutatva a tó és a környező dombok, lankák sokszínűségét. Csaknem minden második festmény Tóth-Baranyi Antal siófoki gyűjtőtől érkezett, ezek egy részét korábban a nagyközönség még nem láthatta, ugyanis gyakran a műteremből egyenesen a műgyűjtőhöz kerültek a képek. Az alkotó az 1940-es évek végén költözött Balatonfűzfőre, ám a balatoni tájak festőjévé csak évtizedekkel később vált. Mintegy húsz éven át vezette a balatonfűzfői művelődési házat, amely idén tavasszal vette fel a festőművész nevét.

A megnyitóra érkezők között a Vágfalvi család felajánlása nyomán kisorsolták a festőművész egyik alkotását, az értékes képpel Varjú Lajos önkormányzati képviselő gazdagodott.

A megnyitón közreműködött Varga Áron zongorán. A kiállítás szeptember 23-áig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!