Kultúra

2017.02.05. 16:30

Sokatmondó némafilmek

Veszprém - Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár A mozgókép és a magyar film születése címmel szervezett előadás-sorozatának nyitóalkalmán a gyertya- és gázláng által megvilágított filmszalagok és az egynézős némafilmek emlékével idézte meg Palkóné Jády Melitta, honnan indult a mai, többdimenziós filmipar.

Leitner Vera

1895 a mozi születésének éve, s ekkor vette kezdetét az 1929-ig egyeduralomnak örvendő némafilmek korszaka is. A kép- és hangélmény együttes visszaadására folyamatosan törekedve jelent meg a kinetofon, a beszélő mozgókép, melyet 1914-ben már a veszprémi sajtó is meghirdetett a helyi közönség számára, ám a valódi hangosfilmekre még várni kellett. A mozgóképek népszerűségét jelzi, hogy országszerte 270 mozi létesült a huszadik század első évtizedében, s olyan hibrid műfajok jöttek létre, mint a filmszkeccs, mely film- és valós idejű színpadi jelenetekből állt össze.

Palkóné Jády Melitta megidézte, honnan indult filmipar
Fotó: Leitner Vera

- A nemzetközi s azon belül is a nyugati filmnek nagy reklámja van, manapság mindenki Hollywoodra figyel - mondta el előadása kapcsán Palkóné Jády Melitta, az EKMK munkatársa. - Ezért tartottuk érdekes témának a magyar filmeket, s annak bemutatását, hogy milyen kincseket készítettek idehaza a műfaj úttörői. A programsorozatot tavasszal kívánjuk folytatni, idén négy alkalmat terveztünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!