Kultúra

2016.01.12. 12:32

Csak színház és más semmi - Hatrészes sorozat a Duna tévén

Vasárnap esténként bizonyára a mozikedvelők is örömmel fedezik fel a tévé képernyőjén a Csak színház és más semmi című új sorozatot, amely sok mindenben hasonlít a kasszasikert aratott, hasonló című magyar filmre (Csak szex és más semmi), a tévénézőknek pedig végre kínálkozik valami csemege, amiért érdemes várni a hétvégét.

Osváth Sarolta

A Duna tévén most kezdődött hatrészes sorozat tipikus színházi történet, ármánnyal, szerelemmel, féltékenységgel, karrierféltéssel, sok poénnal és szatirikus, humoros jelenettel fűszerezve. A hasonlóság korántsem véletlen a Csak szex és más semmi című sikerfilmmel, hiszen az alkotók és a főszereplő színészek azonosak. Annyiban legalábbis, hogy a fordulatos sztori a sikeres alkotópáros, Goda Kriszta rendező és Divinyi Réka Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró fejéből pattant ki, a két főszerepet pedig ismét Schell Judit és Csányi Sándor játssza.

(forrás: Megafilm / Bara Szilvia, Kocsis Bence, Penziás Nikolett)

A hatrészes sorozat helyszínében is van hasonlóság, akár a film, ez a sorozat is színházi környezetben játszódik. Igaz, itt már minden a színház, illetve egy bemutató körül forog. A darab hathetes próbaidőszakának elején lépünk a történetbe, megismerkedünk az összes szereplővel, a színészekkel és a kulisszák mögötti világgal.

A tipikusnak mondható színházi konfliktus hamar kibontakozik: a negyvenes rendező beleszeret a huszonéves kezdő színésznőbe, neki adja a már másnak kiírt főszerepet, miközben a felesége – ünnepelt, tehetséges színésznő, igazi díva – rádöbben, bármilyen férj jobb, mint ha nincs. Nem nyugszik bele férje elvesztésébe, mindent megtesz a visszaszerzéséért, ezért ármányos eszközöket vet be a fiatal versenytárs ellehetetlenítésére. Aki egyébként szép és persze nagyon tehetséges, de tapasztalatlan és kellőképpen naiv is.

A főhősök magánéleti válsága azonban csak az egyik szál, a történet több síkon bonyolódik. Három nő életén, szerelmein keresztül élhetjük át a romantikus, mégis nagyon mai, sírós-nevetős helyzeteket, amelyekben a színházi közeg plasztikusan kiemeli a jó és rossz emberi tulajdonságokat és a jellemek változásait. A rendezőt Csányi Sándor, a híres művésznő feleségét Schell Judit alakítja, fontos szerep jut Szervét Tibornak, aki a színházigazgató sokszínű, jó szándékú, mulatságos figuráját formálja meg, alkotói válsággal küzdő dramaturg feleségét Szávai Viktória teszi izgalmassá. A sorozatban több fiatal, tehetséges színész is lehetőséget kapott: a kezdő színésznőt Mikecz Estilla alakítja, Lovas Rozi, Vecsei Miklós, Pálos Hanna, Géczi Zoltán és Fehér Tibor ugyancsak megcsillogtatja tehetségét.

Az olvasópróbától a premierig tartó időszakban játszódó sorozatot felváltva két, szintén fiatal rendező, Nagypál Orsi és Miklauzic Bence rendezte, a producer Kálomista Gábor.

A forgatás mindössze 65 napig tartott, kihasználva a nyári szünetet, jórészt a budapesti Thália Színházban, valamint néhány külső helyszínen.

Goda Kriszta, a Csak szex és más semmi rendezője ezúttal szerzőként, illetve kreatív producerként vett részt a munkában.

– Ez mit jelentett? Miért nem rendezett?

– Ezúttal a rendezők, a szereplők, a stáb kiválasztása, a képi világ meghatározása, a vágás, lényegében minden, a film költségvetését nem érintő, kreatív döntés meghozatala volt az én feladatom. Nem akartam rendezni, az előző két évben ugyanis a nyaraim a Veszettek című filmem forgatásával teltek. Rendezőként ez teljes erőbedobást, folyamatosan napi tíz–tizenkét óra munkát követelt. Semmiképpen nem akartam, hogy megismétlődjön, szerettem volna a nyarat végre a kislányommal tölteni. Sikerült jól időzíteni, 2015. január végén kezdtük a sorozat írását, a nyár elejére elkészültünk vele, így mire bezárt az óvoda, viszonylag szabaddá váltam és rendelkezhettem az időmmel. A vágás pedig a nyár végén, szeptemberben zajlott, az első részeket már elkezdtük vágni, miközben még a többit forgatták.

Goda Kriszta (fotó: Csiszér Goti)

– Nagyfilmek után tévéfilmsorozat. Mi adta az indíttatást?

– Változnak a szokások, az emberek szeretnek az otthonukban filmeket nézni. A sorozat ehhez alkalmazkodó műfaj. Nemcsak itthon, hanem mindenütt a világon a sorozatok fénykorát éljük. Jó, hogy a magyar televízió is igyekszik kiszolgálni ezt az igényt, és készülhetnek – remélem, beleértve a Csak színházat is – egyre igényesebb szórakoztató sorozatfilmek. A mozifilm sikere alapján tudatosan választottuk a címet, a színházi közeget és a főszereplőket, emellett igyekeztünk megőrizni a stílust, a szatirikus, humoros hangvételt is.

– A sorozat természete, hogy folytatódik. Ez pedig hat rész és más semmi?

– Szerencsére nem. Már elkezdtük írni a folytatást is, újabb hat részt tervezünk. Egyelőre nagyobb rendezői feladatra nem készülök, ilyen típusú munkákban gondolkodom, mert jobban összeegyeztethetők a családi élettel.

– Ilyenek lennének a befutott színésznők? – kérdeztük a díva figuráját megformáló Schell Juditot, az ország egyik legnépszerűbb művésznőjét a sajtóvetítés után.

– Vannak ilyenek és másmilyenek is. Én nem ilyen vagyok, de szeretem ezt a figurát, és örülök, hogy eljátszhatom olyan sokszínűnek, ahogy a szerzők megírták. Intrikusnak, hiúnak, ugyanakkor esendőnek, sebezhetőnek, de a céljáért mindenre képes nőnek. Hálás feladat, mert izgalmasabb, összetettebb karakter, mint ha csak pozitív jellemvonásai lennének.

Schell Judit (fotó: Thália Színház / Kállai-Tóth Anett)

– Több magyar sikeres tévésorozatban is szerepelt már. Mennyire más ez a mostani?

–  Egészen. A Szomszédok teleregény volt, az Életképek mai hétköznapi történeteket mutatott be, a Csak színház pedig egy érdekes, izgalmas, több részben elbeszélt, szórakoztató sztori. A nézők kifejezetten kedvelik a profi módon megcsinált folytatásos történeteket, a színészeknek pedig nagyszerű munka, lehetőség a színházi munkán kívül másfajta feladatokban is részt venni.

– Úgy tudom, a készülő folytatásban is számítanak önre

– Igen, valószínűleg a jövő nyaram is ezzel telik majd. Addig is van dolgom, a Thália színházban az Alul semmi című darabban játszom és próbálom a január végi bemutatóra Feydeau Rövid a póráz című vígjátékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!