Kultúra

2015.09.12. 09:04

A kifeszített íj, akár a lelkünk - Interjú Benkő Péterrel

VESZPRÉM - Olyan vagyok, mint egy kifeszített íj, akkor érzem jól magam, ha van feladat, cél mondta Benkő Péter, akit számtalan emlékezetes filmszerep köt Veszprém megyéhez. A koppányi aga testamentumát épp 48 esztendeje forgatták egyebek mellett Sümegen és Nemesvámoson. A Pogány Madonna 35 éve készült több balatoni helyszínen.

Varga Róbert

Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész 68 éves és egy Budapesthez közeli tanyán él feleségével. Társuk még két ló, négy macska és négy kutya. Reggel hétkor kel, eteti az állatokat, almol. Mosolyogva mondta, a ház körül található az ő konditerme és nem is kell drága bérletet váltani hozzá. Elég az erdei életforma és hamar megizzad az ember a munkában. Közben írt egy színdarabot A Fekete, a Barna, meg az Ősz címmel, amit jelenleg is játszanak Bebével az énekessel és Kató Zoltán zeneszerző-szaxofonossal. Mindemellett Jávor Pál életéről készülnek Rusz Milánnal tető alá hozni egy zenés művet.

Benkő Pétert a mai napig megállítják a nézők, ha ismétlik a filmeket, amelyekben játszott Fotó: Archív

Nagyon gazdag pályafutás áll mögötte, számtalan emlékezetes színpadi és filmes szerepet formálhatott meg, a magyar színjátszás legnagyobb egyéniségeivel léphetett színpadra, állhatott a kamera elé.

- Annyi minden történt velem, hogy az három életre is elegendő. Írtam is egy könyvet a sok-sok élményemről, amit átéltem. Ez nem rólam szól, inkább történetekről az életemből és azokról a nagy színészekről, akikkel találkozhattam. Még az is benne lesz, amit kevesen tudnak, hogy voltam én tengerész is, amikor rövid időre otthagytam a főiskolát, mert nem bírtam kibékülni ott magammal. Vasércszállító hajón dolgoztam a tengeren. Az olyan kemény volt, hogy inkább megint a főiskola felé mentem. Szinetár Miklós visszavett és ezután kaptam meg Zsurzs Éva rendezőtől A koppányi aga testamentuma című film főszerepét. Az beindította a pályám mesélte Benkő Péter, akit a mai napig megállítanak, ha leadja a televízió ezt a legendás alkotást. A történelmi kalandfilmben főiskolásként Bessenyei Ferenccel, Tolnay Klárival, Szirtes Ádámmal, Suka Sándorral, Inke Lászlóval, Mádi Szabó Gáborral, Iglódi Istvánnal, Bodrogi Gyulával és Pécsi Ildikóval dolgozhatott együtt. Olyan stáb vett részt ebben ebben az alkotásban, amely bármilyen magyar filmet sikerre tudott volna vinni. A filmesek amikor megyénkben forgattak, akkor Veszprémben laktak és innen indultak Nemesvámosra és Sümegre forgatni. A jó szemű, idős helyi lakosok a mai napig meg tudják mutatni a településeken, hol is forgott ez a népszerű film, a vámosi Betyárcsárdánál és a sümegi várban. Csakúgy, mint azok, akik megnézik A Pogány Madonnát és már sorolják is a tihanyi Apátságnál, melyik jeleneteket hol vették fel.

Benkő Péter A koppányi aga testamentuma főszerepében

Benkő Péter pályafutása elején sok hőst, szerelmes férfit alakított. Jó tíz éve megkapta a Turay Ida Színházban az Az utolsó hősszerelmes díját. Amikor erről kérdeztük, azt válaszolta, annak idején Nagy Gábor és Kovács István mellett rá osztották ezeket a szerepeket, egy ideig színpadon és filmen is sok ilyen figurát alakított. Népszerű volt, kapott szerelmes leveleket, a nevét a rajongók lépcsőházfalakra pingálták. Ma viszont mintha kiveszőben lennének az ilyen karakterű színészek.

- Nem a szakmával van a baj, hanem a világgal. Más lett a hőstípus. Nem a Jávor Pálos elegancia, alkat a divat, hanem akcióhősöket termel a mozi, a média körülöttünk. Az egoizmus és énközpontúság mellett viszont pont a lényeg veszik el. A fiatalok nem tudnak kitől tanulni, s így nagy részükben nem alakul ki az a férfias erővel párosuló érzékenység, ami azt eredményezi, hogy lesz kisugárzásuk. Belső lelki töltet és energia nélkül ugyanis nem lehet hitelesen megformálni egy szerepet sem. Ehhez azonban sok mindenen át kell menni. A színész a sorsát viszi a nézők elé hangsúlyozta a színművész.

- Olyan ez, mint az íj. Ha elszakad, akkor elveszíthetjük a harcot végleg, ha viszont újra kifeszítjük a húrt, akkor a magunk lelkével is ezt tesszük. Így az utunkat kapjuk meg, akár egy ajándékcsomagot. Az élet él bennünk tovább és nem mi éljük azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!