Kultúra

2014.10.04. 09:20

Négy évtized a képeken

Tapolca - Már tíz éves fejjel tudta, hogy festő akar lenni. Édesanyja akkor íratta be a Veszprémi Képzőművész Körbe.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a festő és költő negyven éves munkásságát bemutató jubileumi kiállítását Hangodi László történész a Tamási Áron Művelődési Központban.

- Tihanyiné Bálint Zsuzsa négy évtizedes, hosszú és termékeny munkásságába kaphatunk betekintést a kiállításon. A fények, színek, évszakok változásai, a látvány-élmény, a forma-élmény, amit az őt gyermekkorától körülvevő Pannon táj nyújtott, mind inspiráló tényező volt. Hatott látásmódjára, művészi önkifejezésére, ott van a festményein, grafikáin harsogó, pompás színekben. Örök ihletet adó témája a balatoni táj, majd választott városa, Tapolca rejtett szépségei, apró rezdülései, amelyek átélhető csodaként állnak most itt csatasorban - mondta az alkotóról Hangodi László.

Hangodi László, Tihanyiné Bálint Zsuzsa és Bognár Ferenc a tapolcai kiállítás megnyitó ünnepségén (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Hozzátette, hogy festőtanárként Zsuzsa munkássága a zalahalápi iskolában kezdődött, ahol varázslatos személyiségével nevelte, inspirálta a diákokat. Kiváló tehetségű gyerekek sokasága került ki a keze alól, sokan képzőművészeti irányba sodródtak a középiskolákba, felsőoktatási intézményekbe.

- Kiállítások sokaságára jutottak el az ő és tanítványai művei, amelyeket az egész világon megismerhettek így. A versenyeken szerzett elismerések igazolták Zsuzsa és az iskola pedagógiai elhivatottságát és öregbítették az intézmény hírnevét. Nagy szerepe volt abban is, hogy a zalahalápi iskola elsőként lett rajztagozatos, valamint felvette Csontváry Kosztka Tivadar nevét. Zsuzsa két évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, de nem búcsúzik a festéstől.

Bognár Ferenc, a művelődési központ igazgatója arról beszélt, hogy Tihanyiné Bálint Zsuzsa festőként, valamint költőként egyaránt bemutatkozik a tárlaton, ugyanis képei mellé verseket is írt. Az alkotó a megnyitó végén édesanyjának és férjének köszönte meg a hosszú éveken át tartó támogatást és hitet, majd meghatottan köszönte meg a jelenlevők érdeklődését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!