Kultúra

2014.10.03. 10:53

Hangos és nem ad ki dallamot, mi az?

Balatonfüred - Nem akármilyen ének-zene órát tartottak a kicsiknek pénteken a Református Általános Iskolában.

Prevics Éva

A zene világnapja alkalmából egy igazi befutott tehetség, Góth Tamás ütőhangszeres művész mesélt a gyerekeknek a zenéről. A pécsi Pannon Filharmonikusok zenekari művészének interaktív óráján az ütőhangszerekről tanulhattak a gyerekek.

Azt, hogy a Református Iskola kisdiákjai az átlagnál műveltebbek zeneileg mi sem jelzi jobban, minthogy az egyik kisfiú a híres tanárbácsi felszólítására, miszerint mondjon egy ütőhangszert, játsznyi könnyedséggel rávágta, hogy marimba. Így indult tehát a rendhagyó ének- zene óra az iskolában, aztán persze a hagyományosabb hangszerekről is volt szó.

Az ütőhangszer szép, de hangos és nem lehet vele dallamot játszani. Nagyjából ezt  a megállapítást fogalmazta meg a Pannon Filharmonikusok zenekari művésze a kicsiknek. Megmutatta, hogy szól a kisdob, nagydob, pergődob, udu és a cintányér. Azt is elmondta, hogy a vibrafon miért jobb mint a xilofon, de a legnagyobb sikere annak volt, mikor eljátszott néhány Tom és Jerry-s hangutánzó zenei effektet.

A zene azért jó, mert nem látunk hozzá képet, vagyis mindenki azt képzel hozzá amit akar- mondta az alkalmi tanárbácsi, majd eljátszott a vibrafonon egy kellemes bluest. Ezután megmutatta, hogyan zenélt gyerekkorában vonalzóval és elővett egy hangszert, a kalimbát, ami majdnem ugyanezzel a technikával működik.

A rendhagyó ének-zene órát a Tihanyi Bencés Iskola szervezte, a fiatal művész alkalmi tanárként Balatonfüred mellett Tihanyban is bemutatkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!