Kultúra

2011.08.13. 09:47

Gálakoncert és utcai muzsikálás

Utcai muzsikálással folytatódott szombaton a tizenegyedik alkalommal rendezett Vivace nemzetközi kórusfesztivál. A karok vasárnap egyéni hangversenyeket adnak veszprémi templomokban, a vár udvaraiban, valamint Balatonfüreden és Várpalotán.

Balla Emőke

A Vivace tizenegy éves története során sok ezer kórustag élvezte Veszprém vendégszeretetét, a kórusfesztiválra öt földrész legjobb énekkarai jelentkeztek. Az idei programra egy orosz férfikar - a jekatyerinburgi fiúk tíz évvel ezelőtt még ifjúsági kórusként vettek részt -, egy tajvani női kar, egy cseh gyermekkar, egy orosz kamarakórus, egy ukrán leánykar, egy japán ifjúsági vegyes kar, egy izraeli női kar és egy budapesti dzsesszkórus érkezett. A fesztivál idei résztvevői - kiegészülve a gálán nem, csak a vasárnapi egyéni hangversenyt adó katalán ifjúsági kórussal - már a péntek esti nyitókoncerten bemutatkoztak Liszt művek előadásával, szombat délelőtt pedig a városközpontban, a Kossuth utcán, az Óváros téren és a Balaton Plazában vidították fel a közönséget. Mint minden fesztiválon, az idén is az élet örömeiről dalolnak a kórusok, szépségről, szerelemről, családról, kapcsolatokról, természetről.


A gálakoncert - melyet jelenlétével megtisztelt az izraeli nagykövet és a konzul asszony is - szombat este kezdődött a veszprémi vár színpadán. A késő éjszakába húzódó műsor végén talál gazdára a szakmai- és a közönségdíj.
A kórusok vasárnap délelőtt istentiszteletek, misék után templomokban énekelnek (a tajvani együttes tíz órakor a felújított jezsuita templomban), valamint Balatonfüreden, a Kisfaludy színpadon, Várpalotán pedig a Thury várban tizenegy órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!