Kultúra

2011.04.19. 12:47

A grófnő, aki volt filmsztár, színésznő, fotómodell, író

Zirc - A bakonyi Alsóperéhez kötődő gróf Nádasdy Borbálát látta vendégül a napokban a Kőketánc Kulturális Alapítvány.

Mátételki András

Az arisztokrata származású, háromkötetes írónővel a Reguly Antal szakképző iskolában találkozhattak az olvasók, gyermekkori ismerősök, barátok. A tetőtéri könyvtár gyakran ad helyet kulturális programoknak, kiállításoknak, konferenciáknak, a terem most is zsúfolásig megtelt.

Müller Anikó könyvtáros, alapítványi kuratóriumi elnök köszöntője után bemutatta a grófnőt.

A bevezető gondolatok után a grófnő vallott az életéről. Ősei ahhoz a történelmi családhoz tartoznak, akik nádorokat, hadvezéreket, országbírókat adtak az országnak, rokonságban áll Zichy Ilonával, az Eszterházy családdal. Felhőtlen gyermekkorát a lepsényi kúriában töltötte, második otthona a nádasdladányi kastély volt, "csillagszemű" unokatestvéreinél. 1945-ben minden vagyonukat elvették, az alsóperei birtok vadászházába költöztek. Hat év után innen is kitelepítették őket, a megaláztatás, az üldöztetés évei következtek. Kalandos élete során volt ünnepelt filmsztár, színésznő, fotómodell, Honthy Hanna öltöztetőnője, pénztáros, fogorvosi asszisztens, eladó, hullamosó, koreográfus, majd harminc éven át balett pedagógus.

Aztán "rátalált" az írásra. Édesanyját, Nádasdy Pálné született Augner Antóniát sokszor kérte, írja meg a család történetét, aki azt válaszolta: "Ugyan, ki hinne nekem? Nem vállalom az újabb pofonokat." Lánya szülei emlékére felvállalta a pofonokat. Első kötete, a Zagolni zabad, hű tükör a XX. század második felének magyar történelmi eseményeiről, kiváló társadalomrajz. Cselekménye 1957-ben ér véget, amikor is tizenhét évesen illegálisan átlépi az osztrák határt és Bécsben "ágról szakadtan" tervezi a jövőt. A folytatás, A szabadság zaga, a magyar emigráció sorsát, a hontalanság, a hazaszeretet érzését taglalja. "Itt, a hazai dombok között, a friss levegőn mindig magamra találok, csak itthon vagyok otthon" - írja. Harmadik kötete, a Maradni zabad, harmincéves korától napjainkig enged bepillantást életébe, bölcs gondolkodásába, szilárd magyarságtudatába. "A küldetés számomra az, hogy a kultúrán keresztül megismertessem más népekkel a Kárpát-medence magyarságát, értékeit, valamint a szabadságharc igazságát. Ez sokszor nehéz volt, mivel a 'művelt Nyugaton' gyakran teljes értetlenséggel álltam szemben. Mindig úgy éreztem, hogy a származásom kötelez. Már gyerekkoromban arra tanítottak bennünket, hogy nekünk többet kell nyújtani, mert az őseink iránti tisztelet ezt követeli" - írja.

A nehézségeken sokszor csak édesanyja útmutatásának felidézésével tudott úrrá lenni, aki útravalóul azt mondta neki: "A család egyetlen büszkesége, ne mutasd ki az érzelmeidet, ne panaszkodj, ha bántanak!" Nádasdy Antónia végleges hazatelepülése után felkereste Müller Anikót, hogy balettet szeretne oktatni a gyermekeknek. Tanítványainak sokszor mondta a 2006-ban elhunyt hölgy: "Tartsátok egyenesen magatokat, mert így a lélek is egyenes bennetek!"

A bensőséges hangulatú est az érdeklődők kérdéseivel, majd dedikálással zárult. Gróf Nádasdy Borbála következő könyvének megjelenése karácsonyra várható.

 

A 72 éves Nádasdy Borbála élete bővelkedik szépségekben, örömökben, sikerekben, de izgalmakban is. Nem a grófi családok szokványos életét élte, súlyos megpróbáltatásokban volt része, de mindig talpra tudott állni, megőrizve tisztánlátását, józan ítélőképességét. Nagyon fiatalon kellett felnőtté válnia, mert a politikai események kiszakították a védő családi környezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!