Kultúra

2010.08.27. 02:21

A szerelmes anconaiak

Veszprém - Az Anconai szerelmesek című zenés komédiát a Veszprémi Nyári Fesztivál programjaként mutatta be a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Karaván Művészeti Alapítvány.

Balla Emőke

A Valló Péter ötletéből Vajda Katalin által írt Anconai szerelmesek kacagtatóan fordulatos, kedvesen pikáns, félreértések és szerencsés egybeesések mentén alakuló, a commedia dell'arte hagyományaiból építkező, szórakoztató zenés előadás.

Az örökzöld olasz melódiák, slágerek megdobogtatják a szívet, főleg azokét, akiknek sokat jelent Bobby Solo, Gianni Morandi vagy Toto Cutugno neve. A darab egy szimpla mediterrán nosztalgiával átitatott többszálú szerelmi történet, ami gyakran csak arra szolgál, hogy eladja a közismert slágereket.

A mű olykor szellemesen, olykor szókimondóan szórakoztat, kiváló jutalomjáték a színészeknek. És az a közönség számára is, ha az előadás elér egy színvonalat. A kaposváriak produkciójáról ez, sajnos, nem mondható el.

Pedig vártam az előadást. Korábban több színház is bemutatta, mindegyik remek élményt nyújtott, kiváló színészi alakításokkal, kellemes olasz slágerekkel. Ez a mostani kivétel, az előadás minden várakozást alulmúl.

Ripacs vásári komédia, lendület és ritmus nélkül. A színpadon sok az üresjárat, a játék lassú, és ha a vontatottságnak, céltalanságnak lenne indoka, megérteném, de nincs. Tóth Géza és Dobos Judit rendezők nem nyúltak bele az eredeti cselekménybe, lomha a cselekményfűzés. És a dalok sem úgy szólnak, ahogy az elvárható volna. Az egész egy kabaréra, rosszízű tréfára emlékeztet. Túl szirupos, túl édes, túl habos, túl nyálas, túlkarikírozott.

Az ismert színészek jobb napokat is láttak.  Nyári Oszkár "vinné az előadást" - ha a rendezők engednék és nem csinálnának belőle is bohócot, idióta félhülyét, melegítőgatyás lúzert. Don Tomao Nicomaco anconai polgár egészen más, mint amit itt látunk.

Bármennyire is kedves Varga Zsuzsa (Lucia) és Mózes Balázs (Luigi) dadogós kettőse, Cservenák Vilmos kávézótulajdonosa, az egymást jól kiegészítő Nyári Szilvia Dorinája és Dobos Judit Agneséje, ez mégsem elég, az meg végképp szomorú, hogy a magyar lányt játszó Haffner Anikó  jelentéktelen karakter.

Az előadás inkább fáraszt, mint szórakoztat, a könnyed kikapcsolódás elmarad.

A honlapon úgy olvastam, a kaposvári színház a jövő évadban is műsoron tartja az előadást. Ezt kár. 

 

 

A Veszprémi Nyári Fesztivál idei programjában láthattunk irodalmi és zenei esteket, színházi előadásokat, koncerteket.

A Nyári Teátrum programjait az idén avatott új helyszínen, a Dubniczay-palota hangulatos udvarán, a Világjava esteket és a Veszprémi vigasságokat a megszokott helyszínen, az Óváros téren, a folklórparádét a várszínpadon tartották.

A Szent Margit-templomban vasárnap esténként orgonamuzsikát hallhatott a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!