Kultúra

2010.07.05. 07:55

Szállj a hegyen túl - Huszadik alkalommal rendezték meg a Zirci Bulit (Képgalériával)

Zirc - Húszéves a Zirci Buli, a család és barátság fesztiválja, ahol az idén is rangos előadók szórakoztatták a közönséget.

Balla Emőke

A Bakony és a régió turisztikai kínálatának országosan is egyedi színfoltja a Zirci Buli - egyediségét a családias hangulat, a magas színvonalú, kulturális sokszínűség, a toleranciára épülő változatosság és a biztonság mellett az adja, hogy itt kezdettől ingyen fesztiválozhat a közönség a hazai zenei világ legnagyobbjainak koncertjein. A nonprofit jelleget a jövőben is megőrzik, bármilyen nehéz is a talpon maradás az üzleti alapon szervezett rendezvények között. Az ingyenesség nagy ütőerő, ugyanakkor a szervezők tudják, a Zirci Buli nem versenyezhet a fizetős, bevételorintált fesztiválokkal - reklámra, marketingre is pénz kell, nekik erre minimális lehetőségük van, költségvetésük közel hétmillió forintos. Hálásak és sokat köszönhetnek a fesztivál mellé álló támogatóknak. A fiatalok közül némelyek azt vallják, elsősorban nem is pénzre, hanem ismeretségre, kapcsolatokra van szükség.

A Zirci Bulit az idén a harmadik helyen rendezték meg: 1991-ben a Három-hegyen várták először a fesztiválra érkező vendégeket, 2004-ben a Tündér-domb egyik oldalán, 2007 óta a jelenlegi helyszínen, a Tündér-domb másik oldalán, egy 70 hektáros területen. A januártól kezdődő szervezésbe nyolcvan, kilencvenen kapcsolódnak be, a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete és a Zirc Városi Ifjúsági Fórum tagjai is. Évente tizenöt-tizenhét előadó lép fel a színpadon, a kis zenekarokat hatvan-hetven jelentkező közül választják ki, tájékoztatott Encz Ilona, a Buli főszervezője, aki elmondta, az idei, huszadik fesztivált úgy állították össze, hogy az elmúlt évek minden színe, íze, zamata benne legyen, minden műfaj (ír zene, rock, blues, country, alternatív zene) képviselve legyen. Jöttek új fellépők és olyanok is, akik már többször jártak a bakonyi bulin: Somló Tamás ötödször, Charlie másodszor, a Varnyú Country ötödször, az LGT-emlékzenekar harmadszor. Valamennyien elismeréssel szólnak a szervezésről, hangulatról, Somló Tamás azt javasolta: ne a soproni VOLT fesztivállal azonos időpontban szervezzék a Zirci Bulit, hiszen az a fellépőket és a közönséget is elviszi.

Encz Ilona a szervezésbe évek óta bevonja a fiatalokat, szeretné átadni a stafétát azoknak, akiknek ez a hatodik, nyolcadik vagy tizenkettedik bulijuk, rájuk bízni a részfeladatokat. Most is kérte, őket kérdezzem a múltról és a jövőről. A fiatalok közt megoszlanak a vélemények arról, melyik volt a legjobb, legemlékezetebb Zirci Buli. Van, aki szerint az utolsó három-hegyi rendezvény 2003-ban volt a legsikerültebb, remek szervezői csapattal, fellépőkkel, más szerint valamennyi emlékezetes. 2006-ban itt koncertezett a Hiperkarma, az együttes országosan kevésbé volt ismert, de más csapatokkal is előfordult (Zanzibár, Neo, Vad Fruttik), hogy innen indult a karrierjük. Nem jó emlékű, de felejthetetlen a 2005-ös buli, amikor pénteken este le kellett mondani a fesztivált; vihar volt, szikrázott a színpad, a fellépők nem vállalták a koncertet, a szombati program elmaradt, helyette október elsején rendeztek egynapos fesztivált.

Van-e jövő, lesz-e jövő? A fiatalok szerint: "show must go on", a bulinak folytatódnia kell. Ahogy eddig is, ezután is vállalják a szervezői feladatokat, akár a jelenleginél többet. Visszatérnek segíteni akkor is, ha az ország különböző pontjaira szólítja őket az élet, a mostani szervezőcsapat tagjai Budapestről, Pécsről, Győrből, Sopronból jöttek haza.

A tizenkilenc év alatt a Zirci Buliban fellépett többek között Zorán, Koncz Zsuzsa, Varga Miklós a Republic, a Benkó Dixieland Band, az Apostol, a Bergendy, a Kispál és a Borz.

Az idén Somló, Charlie, Tóth Vera, a Firkin, a Varnyú Country, a Deák Bill Blues Band koncertjét élvezhette a Zircről és a távolabbról - Szombathelyről, Budapestről, Szekszárdról, Győrből, Várpalotáról, Veszprémből - érkezett közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!