Kultúra

2016.07.28. 17:50

12. Pannonfíling: kisfilmek és nagy érzelmek - Szeptemberig várják a nevezéseket

Veszprém - Ismét eljön a rövid filmek hosszú napja Veszprémben: tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, amelyre szeptember 5-ig várják a hazai és határon túli alkotók nevezését.

Napló-információ

A hagyományokhoz hűen idén is legfeljebb 15 perces alkotásokat várnak a rövidfilmes fesztivál szervezői, műfaji megkötéstől függetlenül (de nem zárkóznak el a hosszabb filmektől sem, ha bemutatásra érdemesnek találják). Nevezési díj nincs, a versenyprogramba bekerülés pedig szakmai előzsűrin múlik - mondta el Dósay Norbert és Németh Csaba, a találkozó főszervezői.

A tavalyi győztes film - Ugron Réka, Fekete Ludovic: Amit gondolok az egészről:

Újdonság viszont, hogy a szervezők PannonLove néven új különdíjat alapítottak, amellyel a legromantikusabb, legérzelmesebb rövidfilmet jutalmaznák, amelyben leginkább a szerelem és szeretet dominál.

"2015-ben a legviccesebb filmet jutalmaztuk külön, idén úgy gondoltuk más témát keresünk, de maradunk a 'pannon-fíling' pozitívabb oldalán. Ahogyan igazán jó vígjátékot sem könnyű elkészíteni, úgy a gyengédebb érzelmek megragadása sem egyszerű filmen - reméljük ez a kihívás csak felcsigázza a jelentkező filmeseket" - mondta el Dósay Norbert és Németh Csaba. Hozzátették, a különdíj témájába a szerelmi történetek mellett a mély barátság, családi kapcsolatok, furcsa egymásra találások ábrázolása is belefér.

A 11. Pannonfíling közönségdíjas alkotása - Karácsony Péter: Fekete kecske:

A szervezők elmondták, a Pannonfílingnek továbbra is erőssége marad, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé. Az idei találkozó tervezett időpontja: október 1., helyszíne: Veszprém, Expresszó Klub.

 

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és  animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró).

A Pannonfíling fő támogatója a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány, médiatámogatója a Veol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!