Külsővat

2015.08.06. 13:50

Beavatkozás villamos felsővezetékkel ellátott vasúti pályákon történt káreseményeknél

Az elmúlt egy hónapban két esetről is be kellett számolnunk, amikor személyautó vagy kisteherautó vonatszerelvénnyel ütközött.

Az egyik szerencsés véget ért, könnyű sérülésekkel szállították kórházba a személyautó utasait, azonban Külsővatnál egy ember életét vesztette, amikor kisteherautójával a vonatszerelvény oldalának csapódott.

Az ilyen balesetek helyszínén a tűzoltók is veszélynek vannak kitéve a beavatkozás ideje alatt, hiszen az életük múlhat azon, hogy betartják-e a Magyar Államvasutak Zrt. szakemberei által felállított szabályokat.

Letenyei István, a MÁV Zrt, Területi Vasútbiztonsági Igazgatóság biztonsági megbízottja tartott előadást augusztus 6-án, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó állománya számára, a villamos felsővezetékkel ellátott vasúti pályákon történt káreseményeknél való beavatkozások szabályairól.

Letenyei István előadásában kiemelte, hogy a felsővezetéki rendszer közelében történő munkavégzés megkülönböztetett magatartást és különös figyelmet igényel, hiszen a felsővezetékek üzemszerűen huszonöt kilovolt feszültség alatt állnak.

Általános szabály, hogy mindaddig feszültség alatt állónak kell tekinteni a vezetékeket, amíg az összes feltétele nem teljesült a feszültségmentes állapotnak. A balesetben érintett járművek megközelítése akkor lehetséges, ha a feszültségmentesítést a szakemberek elvégezték.

A MÁV Zrt. szakembere kitért a tűzoltás szabályaira is. Ha a vonaton tűz keletkezik, a szerelvényt és a tűz húsz méteres körzetében minden üzemszerűen feszültség alatt álló eszközt, felsővezetéki berendezést áramtalanítani és feszültségmentesíteni kell.

Abban az esetben, ha a tűzoltóság rendelkezik olyan tűzoltó anyaggal melynek segítségével huszonöt kilovoltos feszültség mellett is elvégezheti az oltást, akkor azt – a tűzoltás vezető saját felelősségére – meg lehet kezdeni a feszültségmentesítés előtt.

Gyakori, hogy vasúti töltéseken, vagy azok mellett, a felsővezetéki berendezéseket veszélyeztetve keletkezik avartűz. Ha két méterrel jobban megközelíti a tűz az áram alatt lévő villamos berendezéseket, a felsővezetéket azonnal feszültségmentesíteni kell.

Letenyei István nem csak a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tartott oktató előadását, hanem Veszprém megye minden hivatásos tűzoltó-parancsnokságán is, annak érdekében, hogy a beavatkozó állomány tisztában legyen a rájuk leselkedő veszélyekkel, és a követendő protokollal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!