Külföld

2017.05.10. 15:24

Új oprendszeren dolgozik a Google

Ha minden igaz - márpedig úgy tűnik, hogy az –, a Google már meglévő két operációs rendszere, a Chrome és az Android mellé érkezik hamarosan egy új alapprogram, a Fuchsia.

Az új, nyílt forráskódú oprendszerről már tavaly augusztusban hallani lehetett, noha akkor még csak egyetlen parancssor formájában létezett a GitHub-on. Mostanra azonban felpörögtek az események, a Fuchsia fullos fukszot kapott, azaz van már grafikus felülete, amit az Ars Technica le is tesztelt.

Az AT elemzése szerint az Androidhoz és a Chrome-hoz képest szembetűnő fontos változás, hogy a Fuchsia ejtette a Linuxot, és a Google saját fejlesztésű mikrokernelét, a Magentát vették a fejlesztők alapul. Ezen túlmenően az Általános Nyilvános Licenct (GPL) is lecserélték, jelezve hogy a jövőben semmiképp nem kívánnak a Linux fejlesztésekhez igazodni.

Az új oprendszer magjának szánt Magenta dokumentációja szerint a “gyors processzorokkal felszerelt modern telefonok és személyi számítógépek” kiszolgálása lenne a cél, olyan eszközöké amik “nemtriviális mennyiségű RAM-mal és nyitott végű számításokat végző, tetszőleges perifériákkal” rendelkeznek- írja az index.hu.

Mivel a fejlesztés jelenlegi fázisában már le lehet tölteni a Fuchsia grafikus kezelőfelületét, az “Armadillo” névre keresztelt Fuchsia System UI-t, az AT összerakta a kódot egy Androidon futtatható .apk file-ba és tesztelte egy androidos telefonon.

Azt, hogy működne, túlzás lenne állítani, de az elénk táruló képernyők így is elég beszédesek. A kezdőképernyőt teljesen újra alkották, billentyűzettel, kezdőgombbal együtt, és valamiféle ablakkezelő is került bele, az egész úgy néz ki, mint egy jókora függőlegesen gördíthető lista.

Mint arra az Ars Technica emlékeztet, a Google eddig semmiféle hivatalos információt nem adott ki a Fuchsiáról, így csak spekulálni lehet, hogy pontosan miért fejlesztik. A fentebb említett “modern telefonok” kifejezés mindenesetre arra enged következtetni, hogy a jelenleg egyeduralkodó okostelefonos operációs rendszert, az Androidot válthatja valamikor a közeljövőben az új OS. De persze semmi se biztos most még, amikor ennyire a kezdeti fázisban tart a fejlesztés - írja az index.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!