Külföld

2017.04.03. 12:44

Robbanás történt Szentpéterváron a metróban, halálos áldozatok is vannak

Robbanás történt a szentpétervári metró két különböző állomásán hétfőn, az első adatok szerint tízen meghaltak, többen megsérültek - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az incidens okát hivatlosan nem közölték. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették - közölte az MTI.

Szemtanúkra hivatkozva a csatorna jelentése szerint a Szennaja Ploscsagy metrómegállóhoz számos tűzoltóautó érkezett, valamint több metrómegállót is lezártak.

 

В Питере взрыв в метро pic.twitter.com/HZvq7tqwXd

 

Szemtanúk és a legfrissebb sajtóinformációk szerint tízen meghaltak és legalább húszan megsebesültek. A RIA Nvosztyi hírügynökség szerint az áldozatok között gyerekek is vannak.

A HVG információi szerint a detonációkban egyenként 200-300 gramm trotilnak megfelelő robbanóanyag robbant.

Az RT élő közvetítése szerint nyolc metróállomást lezártak, azokon a vonatok megállás nélkül haladnak át, az utasok kimenekítése pedig jelenleg is tart.

Frissítés:

A Telegraph cikke szerint a jelentések már 50 sérültről szólnak.

Fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró egy harmadik állomásán hétfőn, miután a földalattin robbanás történt - értesült az Interfax hírügynökség.

A fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson találták.

Előzőleg a szentpétervári metróban - a Szennaja Ploscsagy és Tyehnologicseszkij Insztyitut állomásokon, vagy azok között - történt robbanásokban tíz ember életét vesztette és mintegy ötven megsérült.

15:44 - Csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban - közölte az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel, cáfolva a két robbanásról szóló korábbi sajtóértesüléseket - közölte az MTI.

A tisztségviselő elmondta, hogy a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba.

A robbanás nem okozott tüzet - tette hozzá.

16:45 - A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak - mondta a KKM sajtófőnöke hétfő délután.

Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz". Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal - közölte az MTI.

A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A legfrissebb orosz híradások szerint a robbanásoknak kilenc halálos áldozatuk van és többen megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt hétfőn, tévékamarák előtt azt mondta: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat. Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint pedig a hatóságok hétfőn, a robbanások előtt már többször kutattak gyanús tárgyak után és egy metrómegállót ki is üríttették.

18:04 - Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel - írja az MTI.

Ezt Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek.

"Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia" - mondta.

18:26 - A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható.

A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

18:29 - Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel hétfő este.

"Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén" - áll a levélben.

A kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról "ezekben a nehéz órákban".

"Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek" - zárta levelét Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!