Külföld

2017.01.21. 07:36

Magyar gimnazisták is áldozatai az olasz buszbalesetnek

A BBC információi szerint legalább 16-an meghaltak egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz Észak-olaszországi balesetében.

Friss híreink a tragédiáról:

Meghalt a társait mentő hős diák

Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

Többen a testnevelő tanárnak köszönhetik az életüket


Az olasz mentőszolgálatok adatai alapján további 39 sérültje van az esetnek - írja a BBC.

A busz Franciaországból tartott haza Budapestre, utasai vakáción voltak a hegyekben. A sofőr éjfél magasságában elvesztette uralmát a jármű fölött és a felüljáró tartóoszlopának csapódott az autópálya egyik kijáratánál Verona és Velence között.

Az olasz ANSA hírügynökség közleményében azt írta, hogy az utasok közül az ütközéskor többen, főként 14-18 év közötti fiúk, kirepültek a buszból, míg a többiek bent ragadtak, miközben a jármű lángra kapott. Közülük 10 főt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Bus ungherese si incendia in " target="_blank"">#A4, strage di ragazzi in gita. Si aggrava il bilancio: 16 morti https://t.co/oTtFGdFBBx" target="_blank"

A mentőszolgálat úgy véli, hogy nem várható, hogy az esetnek több halottja lesz.

A 24.hu információi szerint a sérülteket három különböző veronai kórházba szállították, a milánói magyar konzul pedig már a helyszínen van.

Forrás: Life Video Youtube

Hivatalosan 54 utas és két sofőr tartózkodott a buszon, ám eddig ismeretlen okokból úgy tűnik, hogy ennél többen voltak rajta.

Az áldozatok között van a busz francia sofőrje is.

Frissítés:

10:29 - Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére - mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

10:54 - Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és "nagyjából végleges" a kórházban ápoltaké.

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter elmondta, hogy a balesetről tájékoztatta az államfőt és a miniszterelnököt. A kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja - közölte.

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot. Arról is ellentétesek az információk, hogy hányan ültek a buszon, amely Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a jármű első részében - tette hozzá.

MTI Fotó: Marjai János

Szólt arról is, hogy hajnalban a milánói magyar főkonzul és egy munkatársa Veronába érkezett, ahol három kórházban ápolják a sérülteket. A többieket a veronai polgármester közreműködésének köszönhetően a város déli részén szállodában helyezték el, hozzájuk már kirendeltek pszichológust - tette hozzá.

Már négy magyar diplomata van a helyszínen, két nagyon tapasztalt konzul pedig útnak indult Budapestről; egyikük olaszországi tapasztalatokkal rendelkezik, míg a másik korábban hasonló válsághelyzetekben állt helyt. A római konzult ugyancsak a helyszínre küldte, a tárca közigazgatási államtitkára pedig vasárnap érkezik Veronába. Vasárnap kezdődik munkájuk különösen nehéz része, a holttestek azonosítása és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása - ismertette Szijjártó Péter.

A szülők a milánói főkonzulátus ügyeleti számán is (00-39/339-62-19-517) érdeklődhetnek gyermekük állapotáról - tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy beszélt annak a budapesti gimnáziumnak az igazgatójával, amelynek diákjai balesetet szenvedtek, de az intézményt nem nevezte meg. (Sajtóhírek szerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit érte baleset, amit alátámaszt az is, hogy szombaton a VI. kerületi középiskola épületére gyászlobogót tűztek ki.)

Szijjártó Péter közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, valamint vezető főorvosa is a helyszínre indult, de konzultált a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójával is, és az intézmény kész a hazaérkező sebesültek fogadására.

Szólt arról is: Olaszország miniszterelnöke részvétét nyilvánította a római magyar képviseleten keresztül, és így tett a lett külügyminiszter is.

11:57 - A L'Arena szerint az olasz rendőrök az elsődleges vizsgálatok után arra a megállapításra jutottak, hogy a busz kerekei hibásodhattak meg. Az autópályán nem láttak féknyomokat, korábban az is felvetődött, hogy elaludhatott a sofőr - olvasható a 24.hu oldalán.

12:53 - A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében - mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.

Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon.

Az számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta.

13:32 Áder János: az egész ország osztozik a gyászban

Részvétet nyilvánított Áder János köztársasági elnök szombaton a péntek éjszakai olaszországi busztragédia áldozatai hozzátartozóinak, az államfő szerint az egész ország osztozik a gyászban.

Részvétnyilvánítását a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez.

Áder János mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. "Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké" - írta.

"A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében" - közölte az államfő.

Áder János megköszönte a mentésben résztvevők, valamint az olasz és a magyar szervek munkáját.

14:23 - Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt - mondta el a járművet adó cég egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek.

Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.

Az autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá.

15:14 - Ennyi maradt a buszból

Forrás: internet

17:28 Balog: százával érkeznek a segítő felajánlások

Százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton késő délután az olaszországi Veronánál péntek éjjel balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt.

Balog Zoltán kiemelte: "a veszteség közös", s nem csak a veszteségen, hanem a fájdalmon is osztoznak.

A miniszter hangsúlyozta, az együttérzésen túl az elsődleges feladat most a mentés. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők körbejárják a kórházakat, s azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak. Azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni - jelentette ki, hozzátéve: ennek költségeit az állam vállalja.

Mécsest gyújt egy megemlékező az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az észak-olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. MTI Fotó: Marjai János

Az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Solti László, a Klebelsberg Központ vezetője szombaton késő délután közösen gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt.

18:26 Győrfi: két férfi van életveszélyes állapotban

Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t szombat este.

Győrfi Pál, a helyszínről telefonon számolt be az MTI-nek a veronai buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport eddigi információiról. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik - köztük a mentőszolgálat főigazgatója és Győrfi Pál - a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét.

Győrfi Pál kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Hozzátette: egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.

21:20 Vasárnap hazaengedhetik a könnyebb sérülteket

Egyelőre meg nem erősített információk szerint várhatóan vasárnap hazautazhatnak a veronai busztragédia könnyebb sérültjei abból a szállodából, amelyben jelenleg vannak - közölte az M1 aktuális csatorna esti műsorában Major Eszter, a közmédia helyszíni tudósítója.

Beszámolt arról, hogy az esti órákban folyamatosan érkeztek az olasz rendőrség gépkocsijai a szálloda elé és elvittek gyerekeket vélhetően kihallgatásra, erről azonban a hatóságok nem közöltek információt.

A szállodában lévő könnyebb sérültek csak akkor térhetnek vissza Magyarországra, ha az olasz hatóságok kihallgatták őket. A tudósító meg nem erősített információkra hivatkozva azt mondta, hogy várhatóan már vasárnap hazatérhetnek a gyerekek.

A szállodában egyébként vannak rendőrök, akik nem engednek be senkit és odafigyelnek arra is, hogy a hatóságok engedélye nélkül egyetlen sérült se hagyhassa el az országot.

Major Eszter hozzátette: az Országos Mentőszolgálat autói a szálloda előtt várakoznak, hogy azokat a gyerekeket, akiknek az állapota igényli, hazaszállítsák. A tudósító megjegyezte, hogy nagyon sok szülő is megérkezett a nap folyamán Veronába, mindannyian az olasz hatóságok engedélyét várják a hazatérésre.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!