Külföld

2016.12.05. 08:11

Lemond az olasz kormányfő - Súlyos vereség a népszavazáson

Éljen Trump, éljen Putyin, éljen Le Pen és éljen a Liga! - üzente a Twitteren Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére, miután 60,32:39,68 arányban győztek a nemek az olaszországi népszavazáson - írja a hvg.hu.

Az eredmény nagy vereség Matteo Renzi balközép kormányfőnek, és nagy diadal a populista ellenzéknek, a Beppe Grillo vezette Öt Csillagnak, illetve a szélsőjobboldali Északi Ligának. Renzi végül éjfél után kiállt a nyilvánosság elé, televíziós nyilatkozatában közölte, vállalja a felelősséget a népszavazás bukásáért, és lemond - adja hírül a hvg.hu.

Az olaszországi referendumon az állampolgároknak egyetlen hosszú és összetett kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk: átalakuljon-e Matteo Renzi kormányfő javaslatára a lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer, kisebb létszámmal és jogkörökkel működjön-e a jövőben a szenátus, azaz a felsőház.

A népszavazás eredménye Itáliában súlyos politikai és gazdasági válságot eredményezhet, ami az egész EU sorsára hatással lehet.

Ezt mutatja az is, hogy alig jöttek ki az exit pollok, az euró máris majdnem 1 százalékot esett a dollárral szemben a nemzetközi valutapiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!