Külföld

2017.04.24. 09:23

Itt a 10 legsikeresebb európai ország

Magyarország nem, több szomszédja azonban felkerült arra a toplistára, amelyet a CNBC állított össze a legnagyobb megújulóenergia-felhasználást elért európai uniós országokból. A közép-európai országok mellett a balti és skandináv államok dominálják az összeállítást.

Új összeállítás látott napvilágot, amely megmutatja, melyik Európai Uniós tagállamokban van a legnagyobb szerepe a megújuló energiaforrásoknak az energiamixben, vagyis az egyes országok végső energiafogyasztásában.

Keleti szomszédunk végső energiafogyasztásának csaknem negyedét, 24,8 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezte 2015-ban, ezzel elérte a 2020-ra kitűzött 24 százalékos célt, és átlépte a 20 százalékos összeurópai célkitűzést is.

A balti államban a megújuló energiaforrások aránya 25,8 százalékra rúgott 2015-ben. A zöld forrásokból származó energia fontos pillére az ország energiapolitikájának, amely önálló energiaügyi minisztériummal is rendelkezik.

Az ibériai-félszigeti állam 28 százalékra tornázta fel a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2016-os jelentése szerint Portugália olyan nagy előrehaladást ért el egy évtized alatt, hogy az ország Európa egyik vezető megújuló energiaforrás használója lett, elsősorban szél- és napenergiából.

Az ország gazdasági és távközlési minisztériumának közlése szerint a helyi energiaigények kielégítése nagyrészt olajból és megújuló energiaforrásokból történik. Utóbbiak részaránya 28,6 százalékot tett ki az energiamixen belül a legutóbbi elérhető adatok szerint, azonban ez vélhetőleg tovább emelkedik majd.

Déli szomszédunk 29 százalékban megújuló forrásokból állítja elő a felhasznált energiát. Az ország döntően a vízenergiára támaszkodik, amelyből mintegy 2,1 gigawatt beépített kapacitással rendelkezett 2015 végén. Emellett a szél- és napenergia szerepe is jelentős az ellátásban.

Dánia közismerten nagy erőfeszítéseket tesz a szélenergia felhasználás fokozására, ennek köszönhetően a megújulók részaránya 30,8 százalék körül alakult. A dán szélenergia iparági szövetség adatai szerint több mint 31 ezer dán dolgozott az iparágban 2015-ben.

Az alpesi ország 33 százalékos megújuló részaránya elsősorban a vízenergiának tulajdonítható, a World Energy Council szerint nyugati szomszédunk több mint 13 gigawatt installált vízenergia kapacitással rendelkezik. Mindemellett több mint 2,4 gigawatt telepített szélenergia kapacitás, valamint 900 megawatt napenergia kapacitás is a villamos energia termelés szolgálatában áll.

A dobogó legalsó fokára kapaszkodó balti állam 37,6 százalékban megújuló forrásból biztosítja energiaellátását. A helyi befektetési és fejlesztési ügynökség szerint 2015-ben a vízenergia és a földgáz biztosította a belföldi áramellátás zömét, amihez a szélenergia és biomassza is mind jelentékenyebb mértékben járul hozzá az utóbbi években.

A finn gazdasági és munkaügyi minisztérium közlése szerint az ország legfontosabb megújuló energiaforrásai a biomassza, a vízenergia, a szélenergia és a geotermikus energia, amelyek összességében az ország energiaszükségleteinek 39,3 százalékát képesek kielégíteni.

Az uniós toplistát vezető skandináv ország már jóval több mint 50 százalékban megújuló energiaforrásokból állítja elő energiaigényét. Míg 1970-ben még az olaj biztosította az energiaellátás több mint 75 százalékát, adding napjainkban már csupán körülbelül 20 százalék a "fekete arany" részesedése a svéd hivatalos adatok szerint, míg a megújulók összességében 53,9 százalékban fedezik a végső energiafogyasztást - írja a portfolio.hu.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!