Külföld

2017.05.23. 11:10

Exkluzív információk Manchesterből! Kint élő magyarral beszélgettünk

Manchester, Veszprém – Példátlan összefogásra sarkallta az embereket a Manchester Arenaban történt merénylet.

B. Virág Rita

Mindenkit nagyon megráztak a történtek, és félnek az itteniek, de döbbenetes, ahogy tegnap este óta segítik, támogatják egymást az itt élők – mesélte lapunknak egy Manchesterben élő magyar.

Gábor, aki azt kérte, vezetéknevét ne írjuk le, tíz éve él Angliában, három éve pedig Manchesterben. Tegnap is dolgozott, amikor az Ariana Grande koncerten valaki öngyilkos merényletet követett el, és a robbantással megölt huszonkét fiatalt, köztük gyerekeket is.

- A Manchester Arenát, a közvetlen környezetét, valamint az egyik közeli vasútállomást azonnal lezárták a hatóságok. Ugyan én legalább három kilométerre lakom a belvárostól, de jól hallani, az azóta is köröző helikoptereket. Úgy tudjuk, mintegy 800 fegyveres rendőrt vezényeltek a városba, ők vigyázzák, felügyelik most a rendet. A televízión, rádión keresztül arra kérték az embereket, aki teheti, kerülje el a belvárost és az aréna környékét – mesélte Gábor.

A fiatalember elmondta még, mindenkit igazoltatnak, átkutatnak a hatóságok, akik a belváros felé járnak, és elképesztő erőket mozgósítanak azért, hogy kiderítsék, a merénylő valamilyen terrorszervezethez tartozott-e, vannak-e társai.

- Az egyik ismerősöm, nagyon jó barátom a Manchester Arenában dolgozik és természetesen tegnap este azonnal felhívtam, hogy mi van vele. Csak annyit írt: „Jól vagyok!". Úgy tudjuk, teljes hírzárlatot rendeltek el a hatóságok és a szemtanúktól, a jelenlévőktől is hasonlót kértek. A metró, amely a sportcsarnok felé közlekedik, működik, de az aréna megállójánál nem áll meg, továbbhalad a következő ponthoz.

Gábor szerint a manchesteri embereket a merénylet példátlan összefogásra ösztönözte. Hiába kérte a rendőrség, hogy senki ne menjen a helyszín közelébe, senki nem fogadott szót, mert segíteni akartak. Volt, aki a mentősöknek, rendőröknek vitt meleg ételt, teát, kávét, de olyan taxisok is, akik ingyen szállították a koncertről kimenekülő tinédzsereket és szüleiket.

A sportcsarnok melletti nagy szálloda ötven fiatalnak adott szállást és felhívták a szülők figyelmét, hogy aki a pánikban elvesztette gyermekét az megtalálja a hotelben. Mások a közösségi oldalon ajánlottak fel szállást, ellátást.

- A legnagyobb szomorúság, hogy most már gyerekeket is célba vettek ezek a fanatikusok. Egyébként itt Angliában rengeteg pénzt költenek a terror elleni akciókra és az újságokban rendszeresen hírt adnak arról, hogy éppen kiket füleltek le, kiket fogtak el – tudtuk meg.

Gábor hozzátette még, tavaly október óta narancssárga riasztás van érvényben az országban, de mostantól a legmagasabb fokozatot, a vörös riasztást rendelték el.

- Az a segítőkészség, összetartozás, ami most jellemzi a manchesteri embereket jelzi, hogy nincs esélye a terroristáknak – húzta alá a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!