Külföld

2016.12.02. 09:18

Europol: növekvő európai terrorveszély?

Nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - olvasható az MTI oldalán.

Az információt az Europol, az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete közölte pénteken.

Leginkább a Szíria és Irak területén tevékenykedő, az Iszlám Állam legyőzésén dolgozó katonai együttműködésben részt vevő országok lehetnek veszélyben.

Titkosszolgálati információk szerint a terrorszervezet több tucat olyan embert irányít Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére, mint például a társadalom peremére sodródott vagy mentálisan terhelt fiatalok.

Az Europol felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten ismert taktikája - például az autóba rejtett pokolgépek vagy más módon elkövetett robbantások - előfordulhat Európában is, ahogyan ezt a párizsi vagy a brüsszeli összehangolt merényletek is bizonyítják.

A terrorszervezet korábban elsősorban a katonai és rendfenntartó erőket célozta, ma már a civil lakosságot is célba veszi, amivel a társadalom megfélemlítését kívánja elérni.
Az elektromos hálózat vagy az atomerőművek a jelentés szerint azonban jelenleg nem tartoznak a kiemelt célpontok közé.

Az Europol azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy fokozzák az együttműködést a kiberfenyegetés megelőzése terén, mivel az ilyen típusú támadások sem zárhatók ki.

Az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák kiszélesítették Európában is bevethető eszközeik skáláját, a jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.

Lead képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!