Külföld

2017.07.17. 13:29

Elhunyt Martin Landau, az Ed Wood című film sztárja

A 89 éves színész, aki Lugosi Béla megformálásáért Oscar-díjat kapott, kórházi kezelése során fellépő komplikációk következtében hagyott itt minket.

Martin Landau 1928. június 20-án született New York Brooklyn nevű kerületében, és színészi karrierjét megelőzően a New York Daily News rajzolója volt - írja a CNN.com.

Széles körű ismerettségre az 1960-as évek népszerű sorozata, a Mission Impossible megjelenése után tett szert. Alakításáért 1968-ban Golden Globe-díjat kapott.

Színészi pályafutása, mely hullámvölgyektől sem volt mentes, Tim Burton 1994-es filmjében, az Ed Wood-ban érte el csúcspontját: Lugosi Béla szerepéért legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, Golden Globe-díjat és a színészcéh elismerését is bezsebelte.

Lugosi Béla monológ az Ed Wood című filmből
Forrás: youtube

A színészkedés mellett saját mestere, Lee Strasberg bátorítására ő maga is tanított, többek között Jack Nicholson is tőle tanulhatott el egy-két fortélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!