Külföld

2011.09.19. 12:04

Szajonara atomenergia: tízezrek tiltakoztak Tokióban

Több tízezer ember vonult Tokió utcáira hétfőn, hogy az atomenergia betiltását követelje a kormánytól.

MTI

"Szajonara atomenergia", azaz "Viszlát atomenergia!" - kántálták a demonstrálók, akik a rendőrség első adatai szerint 20 ezren voltak, de a szervezők háromszor ennyire becsülték a résztvevők számát. Ez volt az egyik legnagyobb tüntetés a fukusimai atomreaktornak a csernobili katasztrófánál is súlyosabbnak tartott márciusi balesete óta, amelynek hatására jelentősen megnövekedett az atomellenesség a távol-keleti szigetországban. A fukusimai szerencsétlenség miatt 100 ezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.
   
A radioaktív sugárzástól való félelem mellett a japánoknak az áramellátás akadozásával is meg kellett küzdeniük a forró nyár során, mivel az 54 japán nukleáris reaktorból 30-at biztonsági ellenőrzések miatt leállítottak. A közelmúltban beiktatott japán kormányfő, Noda Josihiko ígéretet tett arra, hogy hamarosan újraindítják a biztonsági teszteken megfelelt reaktorokat, hosszú távon viszont az országnak alternatív energiaforrások után kell néznie. Josihiko eddig nem fogalmazott meg pontosabb célkitűzéseket az atomenergia elhagyásával kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!