Külföld

2011.05.10. 11:48

UNHCR: Tömegesen fulladnak vízbe líbiai menekültek

Már több száz Líbiát elhagyó menekült fulladt a tengerbe útközben - közölték bevándorlással foglalkozó segélyszervezetek kedden, arra szólítva fel a NATO-t és az Európai Uniót, hogy lépjen közbe a menekültek érdekében.

MTI

"Nagyon aggódunk amiatt, ami a Földközi-tengeren történik, rengetegen halnak meg a felboruló hajók miatt" - mondta Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy sajtótájékoztatón. "Az áldozatok pontos számát azonban sajnos nem ismerjük" - tette hozzá.
   
Az egyik legutóbbi tragédiáról az olaszországi Lampedusa szigetére sikeresen megérkezett bevándorlók számoltak be a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársainak: a menekültek múlt hét végén szemtanúi voltak, amikor egy körülbelül 5-600 embert szállító hajó Tripoli közelében elsüllyedt. A beszámolókból nem derült ki pontosan, hogy hány ember fulladt a tengerbe.
   
Az UNHCR szóvivője szerint már a múlt hét végi baleset előtt is legalább 800, Líbiában hajóra szálló, főként fekete-afrikai országokból származó bevándorlónak nem sikerült elérnie úti célját.
   
A menekülők által sűrűn használt vízi útvonalak mentén minden hajónak figyelnie kellene a túlzsúfolt, rozoga csónakokra,  és azonnal riasztást kellene kiadnia, ha azok veszélyben vannak. "Ismételten kérjük az európai államokat, hogy sürgősen vezessenek be megbízható és hatékony rendszert a Földközi-tengeren bajbajutottak megmentésére" - jelentette ki Fleming. Az olasz és a máltai parti őrség nem képes egyedül ellátni ezt a feladatot - hangsúlyozta a szóvivő.
   
"NATO-tisztségviselőkkel is kapcsolatban állunk...Felszólítottuk őket, figyeljenek oda arra, hogy egyre több hajó kerül veszélybe" - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!