Kővágóörs

2017.07.02. 15:11

Régi órák, régi emlékek

A mi Óráink címmel, Iván Katalin és Biczók József helyi lakosok óragyűjteményi kiállítása volt látható a Művelődési Házban a közelmúltban.

Civil Tudósítónktól

Lipták Gábor író, néprajzkutató egyik írásában arra buzdítja olvasóit: - „Gyűjtsünk szép emlékeket,... mindent, amit a világban meglátni és megbecsülni érdemes."

A régi dolgok gyűjtése azonban akkor jelent igazi örömet, értéket, ha birtokoljuk a tárgy, eszköz készítőjének, tulajdonosának, akár gyűjtőjének történetét is.

Iván Katalin és Biczók József óráinak száma a kővágóörsi bemutatkozáson is jelentősen gyarapodott. Egyik barátjuk saját gyűjteményét ajándékozta azzal, hogy náluk azoknak sokkal jobb helye lesz

Iván Katalin nyugdíjas pedagógus és Biczók József mintaasztalos mester óráinak történeteiből akár családi regény is születhetne.  Generációkat kötnek össze, hús-vér emberekről mesélnek. A közel négyszáz óra legtöbbje családi, baráti ereklye, ezeknek leginkább eszmei, ipartörténeti értéke van, nem szabad forintosítani. Ám ezek az órák még pontosan jelzik az időt, vele az időnk múlását, melyről Németh Szilvia, veszprémi költőnő így vallott Az idő című versében:

/Megvadult lóként vágtat az idő, /Gyere, ölelj, szeress, míg nem késő! / Nemrég találkoztunk, tegnap házasodtunk, /S holnap már unokák hada vár./ /Megvadult lóként vágtat az idő,/ Ma gyermek érkezik, újonnan születő,/ Alig két perc múlva már egyetemre jár,/ Rohan az idő, öregszik, s rá is halál vár./ /De új élet jő, körbe forog, /Mi elmúlik, holnap újként dobog. /Hol ma pusztulás van, / Holnap épül egy új dolog./ Megvadult lóként vágtat az idő,/ S én csak nézem, hogyan múlik/ Ujjaim közt múlt, jelen, s jövő./ Eltűnik minden, mi illúzió,

.../  El ne hidd hát az idő múlását,/ Ha Te nem rohansz, az is megáll./

A mechanikus órák sok munkát adnak, időnként fel kell húzni, simogatni, dédelgetni, beszélgetni lehet hozzájuk, azok csörgéssel, kakukkolással, bimm-bammal, harangszóval, sípolással, zenei dallamok eljátszásával figyelmeztetnek, szólnak hozzánk.

Órák, melyek a gyűjtők derűs óráit számolják

Iván Katalin szerint az órákkal való törődés mindkettőjüknek örömet, teljességet jelent. Kettőjük derűs óráit számolják. Az idő drága, ezért is törekedni kell, hogy mindennapjaink óráiban örömünket leljük, legyen időnk nevetésre, mert ez a lélek legszebb zenéje. - „Az idő túl lassú azoknak, akik várnak, túl gyors azoknak, akik félnek, túl hosszú azoknak, akik gyászolnak, túl rövid azoknak, akik örvendenek. Ám azoknak, akik szeretnek, az idő nem számít."

A zánkai, kővágóörsi sikeres óragyűjteményi bemutató után szívesen látják Biczók József mester saját készítésű, „míves" hajómodelljeit is a közösségi házban. Főnyeremény Kővágóörs település számára ideköltözésük – jelentette ki a kiállítás megnyitójában Horváth Dezső polgármester.

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!