Kővágóörs

2015.05.22. 16:57

Gyógyultan segítenek az egykori alkoholisták, akik maguk is erősödnek így

Kővágóörs-Pálköve – Az alkoholizmusból már kigyógyultak sokat segíthetnek még függő társaiknak a gyógyulás érdekében.

Tóth B. Zsuzsa

Az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége ezt szem előtt tartva szervezte a pénteken kezdődött regionális fórumot. Arra a hozzávetőlegesen hatvan résztvevőt vártak folyamatosan. Elsősorban olyanokat, akik a szenvedélybetegségből felgyógyulva ma már beteg társaikon segíthetnek. Gyarmati Norbert, a szövetség elnöke elmondta a Naplónak, hogy az alkoholizmusról, a civil önsegítő közösségek szerepéről, a szervezetfejlesztésről és hálózatépítésről esik szó elsősorban a három napos programon.

Az országos szövetség elnöke, Gyarmati Norbert a már gyógyultak segítségének fontosságáról beszélt a fórum megnyitóján
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Az utóbbi években a támogatottság hiánya miatt csökkent a tagszervezetek és az azokban dolgozók száma. Elöregszik a tagság, pedig húsz és harminc év közötti szenvedélybetegek is vannak. Még kevesebb azok száma, akik aktívává válnak, azaz másokért tevékenykednek. A fórum eslősorban nekik szól. Hiszen, amint valljuk, amíg másokon segítünk, addig magunk is erősödünk. Van köztünk olyan, aki több, mint negyven éve nem iszik. Akinek korábban az alkohol volt a szenvedélye, most pedig a másokon való segítés – mondta az elnök. A hagyományos fórumot évek óta a pálkövei táborban rendezik. Idén azonban a rekreációval szemben a szakmaiság került előtérbe. A hosszú hétvégén az előadásokon szó lesz az alkohol elleni küzdelemről, a közösségekben való konfliktuskezelésről, az önismeret fontosságáról és a társas érintkezésekről, társfüggőségről. Szociálterapeuta, mentálhigiénés szakember, addiktológus szakfőorvos, egészségfejlesztő tart előadásokat az alkoholizmussal kapcsolatos témakörökben például a gyógykezelések lehetőségeiről. A hallottakat kiscsoportos foglalkozások keretében dolgozzák fel és még a társas játék is segíti az információk átadását. A résztvevők egészségi állapotukat ugyancsak felmérethetik, valamint szabad idős programokat szintén szerveznek számukra. A fórumot a norvég alap támogatásával rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!