Kővágóörs

2016.10.03. 20:05

Harangzúgás és mozsárágyúk

Kővágóörs - A szőlőtermő vidékeken mindig sátoros ünnep volt az a nap, amikor a gazda szembesült egész évi munkájának gyümölcsével.

Sipos Ottó Tibor

Ilyenkor a városokban még a törvénykezés is szünetelt. Egyes, szőlőtermeléssel, borászattal foglalkozó településeken harangzúgás és mozsár-ágyúk dörgése jelezte a szüreti munka kezdetét, végeztével pedig megrendezték a hetedhét falura szóló szüreti felvonulást és esti mulatságot. Az esti bálon - büntetés terhe mellett - szőlőt s lyánytól , menyecskétől csókot is szabadott lopni a legénynek.

Akadt, aki mókás kedvében mindkét nemet képviselte
egy személyben

Kővágóörsön egy gyönyörű, szeptember végi napon, a kora délutáni órában szőlő-harang áldásával kezdődött a szüreti ünnepség. Horváth Dezső, a település polgármestere és Rig Lajos egykori kővágóörsi lakos, diák, ma országgyűlési képviselő rövid köszöntője következett. Egy szőlőt és a bort dicsőítő vers után a kisbíró kihirdette, hogy kezdetét veszi a 2016-os esztendő szüreti felvonulása.

Zenétől, nótától volt hangos az utca, pattogó ritmusra meneteltek, táncoltak a mazsorettek

 

Hangos, seregélyriasztó zenére elindult a menet. Csinos mazsorettek, lovak nyergébe pattant leányok, legények, tűzoltók, szállító- és egyéb munkagépek hosszú sora vonult végig Kővágóörs utcáin, ahol előre kijelölt helyeken a gazdák eszem-iszommal várták a melegben megfáradt, de még mindig énekes kedvű, táncos lábú vendégeket, vigadókat.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!