Kolontár

2015.10.06. 13:25

Katasztrófavédelmi emlékkonferenciát tartottak Kolontáron

Kolontár - Az emlékezés felelősséget is jelent, hogy a vörösiszap tragédiához hasonló katasztrófák ne következhessenek be, az emberek biztonságban élhessenek - mondta Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a keddi konferencia megnyitóján.

Penk Tímea

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság konferenciát szervezett az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa emlékére. A kolontári emlékparkban álló kopjafa megkoszorúzása után a vendégek előadást hallhattak a tűzoltók és a katonák munkájáról, a több mint egymillió köbméter kiömlő vörösiszap pusztításáról és a kárelhárításról.

Bérczi László köszöntője után Takács Szabolcs kormánymegbízott fejezte ki elismerését azok iránt, akik Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájának az elhárításán dolgoztak.

- A védelmi bizottság a helyszínen végezte a munkáját és fontos tájékoztatási feladatokat látott el. Érezhették az emberek, hogy törődnek velük, mert a kormány az első percben melléjük állt - fogalmazott Takács Szabolcs, majd arról beszélt, hogy a káoszt hogyan váltotta fel a szervezettség. Hangsúlyozta, hogy a konferencia a prevenciót és a megfelelő szakmai felkészülést szolgálja. Tili Károly polgármester felidézte az öt évvel ezelőtti eseményeket, megköszönte a katasztrófavédelem áldozatos munkáját és a kormányzati segítséget.Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a katasztrófa első jelzéseiről beszélt, a mentés kezdeteiről, valamint az áldozatokról, a sebesültekről, a lelki sérültekről, az ingatlankárokról, illetve a nagy mértékű társadalmi összefogásról. Papp Antal tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke szerint az emléknek fontos szerepe van az emberek életében.

- A konferencia résztvevőinek nagy része valóban emlékszik arra, amikor ebben a térségben dolgoztak a katasztrófa idején. Emlékezünk a tragédiára, az áldozatokra, és arra, hogy többször ilyen ne forduljon elő - hangsúlyozta Papp Antal. Kitért a katasztrófavédelem hatósági tevékenységére, és a parancsnoki irányítás fontosságára.

A konferencia délutáni szekcióülései a védekezés napjait, az újjáépítést és a belterületi kármentesítést, valamint a közreműködők, segítők, támogatók szerepének témaköreit dolgozták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!