Kolontár

2017.07.31. 08:37

A nagyszülők szerepe az unokák hitre nevelésében

Kolontár - Újmisés áldását adta a nemrég pappá szentelt Varga-Csikász Bence a megjelentekre a Szentkút Anna napi búcsúján július 30-án.

Tisler Anna

A pap Szent Anna példáján keresztül világított rá arra, hogy mennyire fontos az elődök tisztelete, tanácsaik elfogadása. Szent Anna életéről keveset tudunk, mégis Szűz Mária édesanyjaként minden korban nagy tisztelet övezte őt. Az elmúlt évszázadokban, évezredekben az emberek nagycsaládban éltek. Az időseket tiszteletben tartották, tanácsaikat elfogadták a fiatalok. Nemrég, úgy egy évszázada történt valami a társadalomban. Felbomlottak a régi közösségek, a nagycsaládok. Az idősek véleménye már nem lett olyan fontos.

Varga-Csikász Bence újmisés áldását adta a Szentkút Anna-napi miséjén megjelentekre
Fotó: a szerző

- Nemrég jártam egy budapesti múzeumban, ahol a kivetítőn mutattak be egy filmet, amely arról szólt, hogy az idősek berendezési tárgyait kiszórják a falusi lakásból, az embereket otthonba költöztetik, a fiatalok a nagyvárosi panelrengetegben folytatják az életüket - mondta. - Megszakadtak a hagyományok. Valami  elveszett. A nagyszülők nagyon fontosak az unoka életében. Sok élményt adnak a gyereknek, és ha megkérdezném, a megjelentek hol tanultak meg imádkozni, sokan válaszolnák, a nagymamától kisgyermekként. Igen, a nagyszülőknek a gyermek Isten felé vezetésében is fontos szerepe van.

Vannak gyerekek, akik maguk jönnek rá arra, hogy mi a helyes út. Egy kisiskolás fiú barátja hittanra járt, aki mesélt neki Istenről. A szülők, főként a katona édesapa, ateisták voltak. A kisfiú az édesanyjánál elérte, hogy irassa be hittanra. Miután az édesapa Afganisztánból hazatért és meghallotta ezt, nem örült. Karácsony előtt az apa hallotta imádkozni a fiút, aki épp egy olyan távirányítós autót kért, amilyen a barátjának van. Eljött a karácsony, és a fa alatt nem a vágyott játék volt. Az apa meg is jegyezte, látod, milyen a te Istened, kértél valamit és nem hallgatott meg. A gyerek azt válaszolta, Isten szeret engem, meg is hallgatott, és most azt mondta, hogy nem. A gyerek itt bebizonyította, hogy van hite.

A hit segít abban, hogy megtaláljuk  helyes utat, elfogadjuk az élet dolgait, szeretettel és megértéssel forduljunk az embertársaink felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!