Kislőd

2016.09.07. 05:43

Az alkotás összeköti a múltat a jövővel

Kislőd - Népi iparművész címmel ismerték el nemrég Marótiné Farkas Klári fafaragó munkásságát.

Tisler Anna

Az alkotó nemcsak farag, hanem kutatja a térség fafaragáshoz kötődő hagyományait, részt vesz az iskola kérésére a diákok pályázatra való felkészítésében. És nem utolsó sorban kiállításokon mutatkozik be, az érdeklődőknek pedig örömmel beszél a művészeti ágról. Többen kérdezték már tőle, hogy nőként miért ezt választotta. Azt válaszolja, hozzá ez állt legközelebb.

Kláritól megtudtuk, őt már kisgyermek kora óta érdekli a faragás. A pályaválasztása sem volt a megszokott. Szülei szerették volna, ha gimnáziumba jelentkezik, ő viszont elhatározta, hogy olyan irányban tanul tovább, ahol alkothat. Porcelánfestő vagy üvegcsiszoló szeretett volna lenni. Csakhogy az egyik szak nem indult abban az évben, a másikról pedig helyhiány miatt elutasították. Arra nem is gondolt, hogy egy évig otthon maradjon, ezért más lehetőség után nézett. Végül vasesztergályos szakon kezdte a tanévet. Nem ő volt az egyetlen lány az osztályban. Elvégezte, majd munkába állt, később családot alapított.

Sokáig nem is  foglalkozott az alkotással. Majd a 2008- as év hozott változást.  Állástalanná vált, amit a tevékeny, sokat dolgozó asszony nehezen viselt. Kereste a helyét, próbált alkalmazkodni a körülményekhez. Ekkor döntött úgy, hogy nem kétségbe esik, hiszen az az út nem vezet sehova, hanem előveszi a fát, és minden nap farag.

Gyűltek az alkotások. Elvitte azokat zsűriztetni. Csupa jó minősítést kapott. Egyre jobban belevetette magát a munkába. Majd meghívták kiállításra. Így jutott el Veszprémbe, Szentgálra, Ajkára, Noszlopra, majd a térség településeire, ahol falunapokon, más látogatott programokon szerepelt. Augusztus elején lakóhelye, Kislőd falunapján mutatkozott be egy csoportos tárlaton.

- Mindenütt öröm kiállítani, de az a legjobb, amikor a falubeliek, ismerősök jönnek oda gratulálni, vagy az utcán megállítanak - tette hozzá. - Többen elmondták, nem is tudták, hogy mivel foglalkozom.

Klári négy éve állandó kiállítója az Ajka Tárlatnak, amire az ország minden részéről érkeznek alkotók. A zsűri tagjai a legjobbakat mutatják be a közönségnek. Minden évben számos csoportos kiállításon vesz részt.

Ő maga is sokat tanul, majd szeretné átadni a tudását. A helyi általános iskola diákjai Motiváló motívumok címmel pályázatra készültek, amihez az alkotótól kértek segítséget. Amikor megtudta, nyertek a diákok, együtt örült velük.

- A fafaragásban mindennek van jelentése, amit meg kell tanulni - tette hozzá. - A kopjafáról le lehet olvasni az ember egész életét. A motívumok jelentése sokféle lehet. A virágnál a szirmok, a szárak állása, helyzete, a kígyónál az alakja, az, hogy a földből bújik-e ki vagy milyen testhelyzetben van, a galambok egymás felé néznek-e vagy hátat fordítanak egymásnak, mind módosítja a jelentést.

Klári számos tárgyat készít, kereszteket, tároló dobozokat, ékszereket, farag botokat, tükörtartót, székeket. Kutatja a térségi hagyományokat. Az alkotás ugyanis összeköti az időt. A múlt értékeit megismerve, megőrizve alkot a mában a jövőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!