Kiscsősz

2015.02.08. 20:48

Disznótor népzenével

Kiscsősz - Disznótor, kolbásztöltés, miközben népzene szól, kiszebáb égetés, álesküvő, álarcos felvonulás. Ezek várták a hagyományos falusi farsang és disznótor résztvevőt február hetedikén.

Tisler Anna

A szervező és ötletgazda Kovács Norbert, Cimbi elmondta, reggel két malacot vágtak le, az egyik 176 a másik 178 kiló volt. Böllérnek Hajmási Zsoltot és Pető Lászlót kérte fel. Az állatok feldolgozása kora délutánig tartott, pedig sokan szorgoskodtak azért, hogy az esti bálra elkészüljön a vacsora. Az összeszokott csapat gyorsan dolgozott a kellemes, napsütéses délutánon. Cimbi udvarának minden részében tevékenykedett valaki. A sátor alatt húst sütöttek, az udvaron hurkát és kolbászt töltöttek. A sonkákat füstölni vitték, azokat az év közben szervezett program résztvevői fogyasztják majd el. A nap folyamán a művelődési házban a Szombathelyről érkezett oktató, Györke Eszter és Molnár Péter magyarszentbenedeki táncokat tanított a fiataloknak.

Kovács Norbert célja a népi hagyományok, így a disznótor bemutatása a fiatalok és nagyvárosban élők számára (Fotó Tisler Anna)

A főutcán az álarcos felvonulást követően késő délután a faluházban tartott műsorban a bobai gyermek néptáncosok, a csabrendeki óvodások, a szombathelyi Szökős néptáncegyüttes szólistái, valamint az Élő forrás művészeti alapiskola pedagógusai műsorát láthatták az érdeklődők, majd hajnalig tartott az eszem-iszom, a bál, a jókedv. A programon a helybeliekkel együtt szórakoztak a régi falusi disznótor hangulatát élvezni érkezett vidékiek. A nap folyamán a jó hangulathoz a Fajkusz banda zenéje járult hozzá.

Címkék#kisszőcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!