Kézilabda

2015.05.02. 15:55

Kijutott az Európa-bajnokságra a magyar férfi kézilabda válogatott

Veszprém – Újabb győzelmével már biztosan kvalifikálta magát a magyar férfi kézilabda válogatott a jövő évi lengyelországi Európa-bajnokságra. A Dujshebajev legénység 29:25-re nyert Oroszország ellen.

B. Virág Rita

Magyarország-Oroszország 29:25 (15:11)

Veszprém, 2500 néző. V.: Fleisch, Jensen (németek).

Magyarország: Székely – Harsányi 4 (1), NAGY L. 4, Lékai 1, Zubai 1, Nagy K., Gazdag 1. Csere: Mikler (kapus), Schuch, Iváncsik 1, Balogh 3 (2), Bánhidi, CSÁSZÁR 6 (1), BODÓ 6, ANCSIN 3. Szövetségi kapitány: Talant Dujshebajev.

Oroszország: Bogdanov – Dibirov 3, Naszirov 3, Tseliscsev, Kalaras 1, Buzmakov 2, SISKAREV 4. Csere: Pavlenko (kapus), ZSITNYIKOV 4, Selmenko 1, Soroka 2 (2), Zsedik 1, SCSIPURIN 3, Voronin 1. Szövetségi kapitány: Dmitrij Torgovanov.

Kiállítások: 4, ill. 12 perc.

Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3.

Az Európa-bajnoki selejtező előtt a magyar B válogatott lépett pályára a Veszprém Arénában. Juhász István alakulata nem tudta megismételni pénteki teljesítményét, akkor 25:20-ra verte a lengyelek második csapatát. Hiába vezettek már nyolccal is a fiatalok, végül 14:11-es félidőt követően 24:26-ra alulmaradtak.

Bár előzőleg úgy tűnt, a sérüléssel bajlódó Gulyás Péter vállalni tudja a játékot a visszavágón, végül nem kockáztatták a játékát. A jobbszélső így a lelátóról figyelhette a találkozót.

A kézilabda szurkolókat annyira nem hozta lázba ez az ütközet, az arénában közel félház gyűlt össze.

A meccs előtt köszöntötték az év legjobb junior játékosának megválasztott Bánhidi Bencét, a Balatonfüredi KSE beállóját. Ezen kívül Nagy László csapatkapitány 170., Iváncsik Gergő balszélső pedig 250. alkalommal ölthette magára a nemzeti együttes szerelését.

Nagy László góljával indult a találkozó, amire Zsitnyikov válaszolt. Soroka hetesből szerzett előnyt az oroszoknak (5. perc: 1:2), majd Naszirov növelte a különbséget. Emberelőnybe kerültek a mieink, de nem tudtak élni vele (8. perc: 2:4). A 9. percig kellett várni az egyenlítésre,s az egyre jobban védekező magyar alakulat végre megszerezte első indítás góljait is, Harsányi és Gazdag robogott végig (10. perc: 6:4). Bogdanov kapus védései miatt beragadt néhány percre a házigazda, öt percig nem talált be, aztán Harsányi hetesével végre megtört a jég (7:5).

A 18. percben Dujshebajev szövetségi kapitány sort cserélt. Bodót rögvest levadászta az orosz védelem, Buzmakovot pedig kiküldték két percre. Balogh góllal reagálta le a szituációt, Shishkarev pedig hatalmas bombával válaszolt (21. perc: 9:7).

A magyar együttes biztosan tartotta a két-három gólos különbséget, de jó védekezéssel a 25. percre sikerült 13:9-re meglógni. Torgovanov edző azonnal időt kért. A hátralévő időben négy gólon tartotta Magyarország ellenfelét, így nyugodtabban mehetett a szünetre.

Császár góljaival folytatódott a selejtező mérkőzés második félideje, s először lett öt közte a differencia (17:12), de nem sokáig, Scsipurin szépített.

Császár tarthatatlan volt, a 37. percben már hat gólnál járt (20:15), ráadásul újra emberelőnybe kerültek a hazaiak. Nagy Kornélék azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, ezt a szakaszt a vendégek nyerték 1:0-ra.

Kisebb hullámvölgybe kerültek a fehér mezes házigazdák, ám az oroszok nem tudtak sokkal közelebb férkőzni, mert például Mikler hetest fogott. A hat percnyi gólmentes időszakot Lékai zárta le (21:18). A 46. percre pedig helyre állt a rend: 23:18.

Harsányi kiállításából rosszul jött ki Magyarország, újra szoros lett (23:21), azonban azonos létszámban Bodó újra eredményes volt. Kapufáról csorgott be Dibirov lövése, majd gyors gólváltást követően elveszítette a labdát a házigazda. Az addig langyosan csordogáló meccs egy csapásra megváltozott, Scsipurin találatával már csak egy volt közte (53. perc: 25:24). Mikler védett nagyot a legjobb pillanatban, aztán Tseliscsev kapott pirosat, miután Bodót leütötte. Nagy László jókor villant, s 26:24-gyel indult az utolsó öt perc.

Balogh büntetője, majd Bodó bombája után már nem volt kérdés, kié lesz a két pont. Az utolsó másfél percre emberfogásra jönnek ki az oroszok, azonban Iváncsik védővel a nyakán is bedobta, a meccs utolsó gólját bedig Naszirov szerezte (29:25).

Dujshebajev bejelentése

Talant Dujshebajev, a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitány bejelentette, a hátralévő két Európa-bajnoki selejtezőn Ukrajna és Portugália ellen csak a fiatalok lépnek pályára, a veteránok, az idősebbek pihenőt kapnak.

Az oroszok ellen 29:25-re megnyert selejtező mérkőzés végén megválasztották mindkét válogatott legjobbját. Az oroszoktól Vadim Bogdanov érdemelte ki az elismerést, míg a házigazdák közül az ifjú Bodó Richárdot választották a legjobbnak.

- Teljesítettük a célunkat, mindkét meccsünket megnyertük az oroszok ellen. Le a kalappal ellenfelünk előtt, nagy meccset játszottak, mindent kiadtak magukból. Mi lépésről, lépésre haladunk, megyünk tovább az utunkon. Szeretnénk a hátralévő két meccsünket is megnyerni. Kívánjuk, hogy az oroszok is legyenek sikeresek a következő találkozóikon és ott legyenek ott az Eb-n. Most szeretném bejelenteni, a hátralévő két Eb-selejtezőnket a veteránok nélkül fogjuk játszani. Az volt nekik a mai prémium, ha nyerünk, pihenőt kapnak. Nem kell ideológiákat gyártani, a fiatalított csapatunkkal természetesen meg akarjuk nyerni a hátralévő összecsapásokat  fogalmazott Talant Dujshebajev.

Bodó Richárd, a hat gólig jutó tatabányai átlövő is nyilatkozott: - Nagyon boldog vagyok, hogy mindkét meccset megnyertük és kijutottunk az Európa-bajnokságra. Úgy gondolom, 22 évesen elég nagy dolog, hogy itt lehetek. Szerencsére ma jól ment a játék. Minden vágyunk, hogy kijussunk az olimpiára is.

Dmitrij Torgovanov, az orosz szövetségi kapitány szerint nem mértek azonos mércével a játékvezetők:  - A mérkőzésen nem volt igazán szerencsénk, egy az egy ellen többször hibáztunk, sokszor kapufát lőttünk, a kapusba lőttük a helyzeteinket. Veszprémben mindig nehéz kézilabdázni. Úgy érzem, a játékvezetők is keményen ítéltek meg minket. Mi hat kiállítást kaptunk, a magyarok pedig csak kettőt. Szeretnénk a továbbiakban jobban játszani, kijutni az Európa-bajnokságra. Örülnénk, ha a magyar válogatott segítene ebben, vagyis nyerne Portugáliában.

Mikhail Scsipurin arra hívta fel a figyelmet, Veszprémben a szakértő közönség mindig fantasztikus hangulatot teremt: - Köszönöm a magyar válogatottnak a nemes küzdelmet. Fiatal csapattal rendelkezünk, remélem, a későbbiekben jobban fogunk teljesíteni. Veszprémben mindig szuper a közönség, igazi szakértő drukkerek, nagyon nehéz itt pályára lépni, a hangulat remek. Tovább kell küzdenünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!