Kézilabda

2015.08.25. 16:01

Fazekas: elővettem fiatal énem

Balatonfüred – A magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy a füredi kézilabdakapuban idén klasszis teljesítményeket láthatunk. Ez elsősorban Fazekas Nándoron múlik, de nemcsak a két kezén és lábán, hanem azon is, profizmusa miként tudja magával ragadni társait. Interjú a népszerű Nándival!

Horváth Gábor

Fazekas Nándor Balatonfüreden sem tagadja meg önmagát (persze miért is tenné?): jókedvű, mosolygós és eközben rengeteget dolgozik. Magáért és azért, hogy a ma kezdődő szezonban a lehető legjobb teljesítménnyel tudja segíteni új csapatát, a Balatonfüredi KSE-ét.

- Visszanéztem, a legutóbbi magyar bajnokiját tavaly áprilisban épp a balatonfüredi sportcsarnokban játszotta. Elődöntő volt, simán jutottak fináléba a Veszprémmel...

- Tényleg? Érdekes, mit hoz a sors. Az még izgalmasabb lenne, ha szerdán a Veszprém lenne az ellenfél. Sok minden történt azóta.

-  Sok minden történt, szerepelt Katarban és Németországban. Összességében, hogy emlékszik vissza erre az időszakra?

- Összességében, ha jószívű vagyok, tízes skálán talán kihozható egy ötös. Veszprémből senki nem jön el szívesen, de nem volt mit tenni, nem volt más választás. Annak örültem, hogy egy új országban és bajnokságban próbálhatom ki magam. Szakmai szempontból jól éreztem magam Katarban, de sok volt a négy és fél hónap a család nélkül. A németországi túra rossz volt. Itt sem volt választásom, örültem, amikor végre letelt. A csapatnál nagyon jól éreztem magam, de ott is nélkülöznöm kellett a családom, ráadásul a Bundesliga sem tetszett annyira, mint korábban. Megváltozott a légkör, a szellemiség, kevesebb a klasszis, több a fiatal német, illetve sok az olcsóbb délszláv légiós.

-  A szerepléssel sem lehetett elégedett.

- Viszonylag rövid idő alatt elértük a fő célt, a bennmaradást, utána azonban kiengedtünk. Nekem sem ment a védés és ez egy kicsit megtört. Rosszul játszottunk, nem fogtam elég labdát és az ilyen szituációkat egyáltalán nem szeretem, én olyan vagyok, hogy az utolsó pillanatban is akarom a két pontot.

Fazekas Nándor sokat dolgozott és nagyon várja már a rajtot
Fotó: Penovác Károly

- Hogy érzi magát Balatonfüreden?

- Nagyon jó helyre kerültem. Sok az ismerős, vannak válogatottak és olyanok, akik a legjobbak ajtaján kopogtatnak. Ugyanakkor rengeteg a fiatal és az ő mentalitásuk kicsit más, mint amit megszoktam. Őket többet kell nyüstölni, mint a veszprémi játékosokat, ott megy minden magától, rutinból, itt pedig szükség van az edző szavára. Amúgy tetszik a szellem és a játék, én is újra elővettem fiatal énem.

- Véleménye szerint, mit érhet el idén a BKSE?

- Ez a csapat sok mindenre képes, azonban ha egy kicsit is kihagy a koncentráció, a jóval gyengébbtől is ki tud kapni. Itt kell fejlődni, mindenkitől száz százalékos akaratra és odafigyelésre van szükség.

- És milyen formában van Fazekas Nándor?

- Az alapozást én nagyon fontosnak tartom és igyekeztem olyan állóképességet szerezni, ami egész évben kitart. Szatyival (Szathmári János a volt csapattárs, a BKSE jelenlegi kapusedzője – a szerk.) szeretek együtt dolgozni, már régóta jól ismerjük egymást, bízom benne, hogy ezúttal is eredményes lesz a közös munkánk.

- A csapatkapitányi titulus birtokosaként egy új szereppel is meg kell birkóznia.

- Igen. Aki ismer, tudja rólam, hogy nem vagyok egy szereplős típus. A válogatottban és a Veszprémben is mindig elhárítottam a kapitányi felelősséget, de most úgy gondoltam, ennyi fiatal között ezt nem tehetem meg. Igyekszem együtt tartani a társaságot, programokat szervezni, segédkezni a jó csapatszellem kialakulásában és emellett megoldani a felmerülő problémákat. Kíváncsi vagyok, mit hoz a szezon, nagyon várom már a rajtot.

A Mezőkövesd lesz az első ellenfél

A Balatonfüredi KSE a 2015/2016-os kézilabdaidény első meccsén, szerdán 18 órakor fogadja a Mezőkövesdi KC-t. A két csapat nemrég az orosházi tornán megmérkőzött egymással, akkor Skaliczki László együttese két góllal jobbnak bizonyult. Tétmeccsem már nem ilyen jó a kövesdiek mérlege a Füred ellen, az előző szezonban Csoknyai István fiai (a bajnokságban és a Magyar Kupában) négyből háromszor is magabiztosan fektették két vállra vetélytársukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!